Όλυμπος:Εκτός προστασίας 5.000 στρέμμ. στον εθνικό δρυμό

Σε τρεις ζώνες χωρίζεται το «βουνό των θεών» και μειώνεται ο πυρήνας απόλυτης προστασίας, σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον εθνικό δρυμό Ολύμπου, που παρουσίασε χθες το....
υπουργείο Περιβάλλοντος και θα τεθεί σε διαβούλευση για ένα μήνα.

Τα 40.000 στρέμμ. απόλυτης προστασίας στον ορεινό όγκο θα μειωθούν σε 35.000
Οι παρεμβάσεις φαίνεται ότι συνδέονται με πληροφορίες για αγορές μεγάλων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή από ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους.

Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου, ο υψηλότερος στη χώρα και ο δεύτερος στα Βαλκάνια, καταλαμβάνει περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει σχεδόν κυκλικό σχήμα, με μέση διάμετρο 25 χλιόμετρα και περίμετρο 80 χιλιόμετρα. Περιλαμβάνεται στις σημαντικές για την ορνιθοπανίδα περιοχές της Ευρώπης και το 1981 κηρύχθηκε από την UNESCO «απόθεμα της βιόσφαιρας».

Το διάταγμα του 1938, το πρώτο που αφορά εθνικό δρυμό στη χώρα μας, καλύπτει 238.411 στρέμματα, από τα οποία τα 40.000 αποτελούν τη ζώνη απόλυτης προστασίας και για άγνωστους λόγους βρίσκονται μόνο στο κομμάτι που ανήκει στο νομό Πιερίας. Η αυθαίρετη δόμηση είναι περιορισμένη, αλλά επιβαρυντικές είναι διάφορες δραστηριότητες, όπως ανάβαση με «γουρούνες» και πτήσεις με ελικόπτερα.

Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται στα 35.000 στρέμματα η ζώνη απόλυτης προστασίας, αφού εξαιρέθηκε η περιοχή γύρω από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Στη Β' ζώνη, που καλύπτει 46.000 στρέμματα, επιτρέπονται μικρές εγκαταστάσεις αναψυχής, ενώ θεσπίζεται και Γ' ζώνη, επιφάνειας 155.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές των οικισμών. Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν:

* Δόμηση, όπου επιτρέπεται, σε γήπεδα 10 στρεμμάτων και διατηρείται παρέκκλιση για τα 4 στρέμματα, εφ' όσον όμως υπήρχαν στις 31/3/2011, ημέρα ψήφισης του νόμου για τη βιοποικιλότητα. Οι μικρότερες παρεκκλίσεις καταργούνται.

* Απομάκρυνση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων μέσα σε δύο χρόνια.

* Απαγόρευση του κυνηγιού και των χημικών σκευασμάτων καταπολέμησης ασθενειών στη βλάστηση.

* Μεταφορά του πεδίου βολής που λειτουργεί κοντά στο Λιτόχωρο.
απο το enet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη