52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:ποιές ταινίες βραβεύτηκαν



Στην ταινία της νεαρής Ρωσίδας, από το Ροστόφ της Μαύρης Θάλασσας, Αγγελίνας Νικόνοβα, με τίτλο «Πορτρέτο στο Λυκόφως», απονεμήθηκε, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το βραβείο....
καλύτερης ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ, ενώ στην ίδια ταινία, εκτός από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, βραβείο απονεμήθηκε και από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Η ταινία μέσα από την κινηματογραφική διαδρομή μιας γυναίκας και των όσων καλείται να αντιμετωπίσει σε μια «δύσκολη» μέρα της, ασκεί σκληρή κριτική στη σύγχρονη ρωσική κοινωνία, την υποκρισία των πολιτών, την αγκύλωση του δημοσίου συστήματος και τη διαφθορά της αστυνομίας.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής «Αργυρός Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην ταινία «Ογδόντα γράμματα» του 38χρονου Τσέχου Βάτσλαβ Κάντρινκα. Η ταινία (πιθανότατα αυτοβιογραφική) ακολουθεί έναν έφηβο και τη μητέρα στο γραφειοκρατικό ταξίδι μιας μέρας στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία του 1987.

Ο «Αργυρός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, ενώ η ταινία έλαβε και το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI).

Τον «Χάλκινο Αλέξανδρο», τέλος, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, έλαβε η ταινία «Πορφύριο» του Βραζιλιάνου Αλεχάντρο Λάντες.

Το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον Αμερικανό Μαρκ Τζάκσον για την ταινία «Χωρίς» (Without) από τις ΗΠΑ, το βραβείο σεναρίου στον Βρετανό Τζον Μακίλνταφ για την ταινία «Ιδού ο αμνός», ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η ελληνίδα ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη για την ερμηνεία της στην ταινία «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.
απο το voria.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη