ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ:Αέρα-δηλητήριο αναπνέουν στη Δυτική Μακεδονία!

 
 Στο κόκκινο η μόλυνση της ατμόσφαιρας στη Δυτική Μακεδονία...
- Φλώρινα, Κοζάνη και Αμύνταιο έχουν αφεθεί στην τύχη τους!

Οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έκανε το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έδειξαν σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τα λεγόμενα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια PM10 από χθες.

Και... η κατάσταση χειροτερεύει!

Δείτε και τον παρακάτω πίνακα με τις μέσες ημερήσιες και οι μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις ΡΜ10 - τα επικίνδυνα σωματίδια δηλαδή - στους σταθμούς μέτρησης ποιότητας του αέρα που λειτουργούν στην Δυτική Μακεδονία από την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 έως σήμερα Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 10:00π.μ.
 
Οπως δήλωσε στο Newsit o Υπεύθυνος Μετρήσεων Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος Κοζάνης Βασίλης Ευαγγελόπουλος "σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ε.Ε., η μέση ημερήσια συγκέντρωση PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο ενώ η μέση ετήσια συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3. Στην περιπτωσή μας έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια συναγερμού".

Δείτε λοιπόν τον πίνακα μέσων ημερήσιων τιμών PM10 σε μg/m3 για τις δύο τελευταίες μέρες, για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος :


ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
"Πρακτικά ειναι μια δύσκολη κατάσταση για τους πολίτες να ζουν σε τέτοιο περιβάλλον και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες" δήλωσε ο κύριος Ευαγγελόπουλος. "Ατομα με καρδιακά νοσήματα, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικά άτομα θα νοιώσουν δυσφορία και δύσπνοια και πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεσή τους σε αυτό το περιβάλλον".

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
"Τα αίτια είναι πολλά αλλά το κυριότερο" οπως είπε ο κύριος Βασιλάκης " είναι οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή, δηλαδή εκπομπές αερίων απο τα ανοιχτά ορυχεία που υπάρχουν στην περιοχή και από τις μονάδες καύσης του λιγνίτη. Σε οποισδήποτε περιπτώσεις έχουμε καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων τοτε υπερβαίνουμε τα όρια συναγερμού, κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
απο το newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη