Θεσσαλονίκη:SOS!!-Καταστρέφεται το δάσος του Σέιχ-Σου

Η οικονομική κρίση «ξεραίνει» ακόμη και το Σέιχ Σου, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν διατεθεί τα .....
απαραίτητα κονδύλια για τον ψεκασμό των πεύκων, που μαραίνονται από τις μαζικές επιθέσεις της πευκοκάμπιας.

Η εικόνα των πεύκων στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτική, καθώς τα δέντρα φαίνονται ξερά και ταλαιπωρημένα από την πευκοκάμπια (Thaumetopea Pityocampa), που τρέφεται με τις βελόνες των πεύκων.

Η προσβολή γίνεται αντιληπτή από τα άσπρα κουκούλια που δημιουργεί πάνω στα δέντρα και το αραίωμα της κώμης των προσβεβλημένων δέντρων, που πολλές φορές φτάνει μέχρι και την ολική απογύμνωσή τους. Αν και τα προηγούμενα χρόνια εγκρίνονταν από το αρμόδιο υπουργείο οι απαραίτητες πιστώσεις για τον ψεκασμό και την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας, η οικονομική κρίση «στέγνωσε» τα ταμεία αλλά και τα δέντρα.

«Κάθε χρόνο κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τη σχετική μελέτη για την έγκριση κονδυλίου, ύψους 200.000 ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, δεν εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλιο, ωστόσο φέτος, το υπουργείο μας υποσχέθηκε ότι θα βρει τις αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν οι ψεκασμοί το φθινόπωρο» δηλώνει στο ΑΜΠΕ η δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελένη Αγγελίδου.

Η κ. Αγγελίδου χαρακτηρίζει αντιαισθητική την εικόνα του δάσους, με τα δέντρα να είναι εμφανώς ταλαιπωρημένα και «γυμνά» από βελόνες και εφιστά την προσοχή, καθώς η πληθυσμιακή έκρηξη της πευκοκάμπιας συντελεί, όπως λέει, στην έξαρση των αλλεργιών.

Από την πλευρά του, ο δασολόγος του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης Θωμάς Αβράμης εξηγεί ότι «η κάμπια των πεύκων επωάζεται γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου και ταΐζεται από τις βελόνες. Το δέντρο θα ξαναβγάλει βέβαια βελόνες τον Ιούνιο, αλλά η έλλειψή τους όλο το προηγούμενο διάστημα, το καθιστά ευάλωτο σε ασθένειες και μειώνει την ετήσια ανάπτυξή του κατά 20% με 40%».
απο τον Αγγελιοφόρο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη