Τι να μαγειρέψω αύριο;


Από τότε που παντρεύτηκα αυτή η ερώτηση στοιχειώνει τις μέρες και τις νύχτες μου.....
Εκτός αυτού ενώ κάθε μέρα της δίνω απάντηση, αυτή η αφιλότιμη την επόμενη μέρα επανέρχεται  . Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν είναι παμφάγα  .

Μα, θα μου πείτε, στρατόπεδο είναι το σπίτι....
"Τρίτη Πέμπτη μακαρόνια" για να βάλω πρόγραμμα; Χαλαρό πρόγραμμα.

 Να τι εννοώ: Η διατροφή μας πρέπει να έχει κάποιες ισορροπίες. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, θα κάνουμε 2 φορές όσπρια, μία κόκκινο κρέας, μία άσπρο και τις υπόλοιπες λαχανικά και δημητριακά.

 Έτοιμο το πρόγραμμα: Κυριακή κάνουμε κρέας, Τετάρτη και Παρασκευή όσπρια και τις υπόλοιπες, ανάλογα με το πως σε βολεύει λαχανικά, ζυμαρικά και ψάρι ή κοτόπουλο. Φυσικά οι μέρες μπορεί να αλλάξουν, εσύ θα τις κανονίσεις, ανάλογα με το πως ψωνίζεις και τι σε βολεύει. Αυτό που θέλει προσοχή είναι η ποικιλία: όταν λέμε όσπρια δεν εννοούμε φασολάδα και φακές. Εννοούμε και ρεβίθια σούπα, φακόρυζο, γίγαντες φούρνου, γίγαντες με λουκάνικο, γίγαντες με σπανάκι, ρεβίθια με μελιτζάνες, φασόλια μαυρομάτικα, φασόλια χάντρες, φάβα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Όταν λέμε λαχανικά εννοούμε φασολάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, αρακά, αγκινάρες, χόρτα και πίτες, καλαμπόκι, μανιτάρια, κουνουπίδι, καρότο και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους.

 Αν ξέρεις από την προηγούμενη ότι την επόμενη θα μαγειρέψεις π.χ. άσπρο κρέας, ξέρεις ότι θα πας στον ψαρά σου κι αν δεν βρεις κάτι καλό εκεί, θα πάρεις κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή κουνέλι. Το με ποιό τρόπο θα το κάνεις, εξαρτάται και από την εποχή και από την όρεξή σου: αν δεν έχεις διάθεση για πειραματισμούς θα κάνεις μια συνταγή δοκιμασμένη, αν πάλι έχεις περιπετιώδη διάθεση, θα επιχειρήσεις κάτι νέο.
Το ΧΑΛΑΡΟ πρόγραμμα βοηθά πολύ μια και περιορίζει τις καθημερινές σου επιλογές

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη