Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΤ;


Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, στις 12.00 τα μεσάνυχτα, στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθεί η ταινία «Dune» (1984), του .....
Ντέιβιντ Λιντς. Με αυτή την ταινία ξεκινάμε το δεύτερο κύκλο των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris με θέμα «Τρόμος και λαγνεία». Ταινίες καλτ που έχουν στοιχεία θρίλερ, σαγήνης και ανάπλασης χαρακτήρων θα προβληθούν στις μεταμεσονύχτιες προβολές.

Το «Dune» ήταν το πολύ σημαντικό μυθιστόρημα του Φρανκ Χέμπερτ, πολύ δύσκολο να αποδοθεί κινηματογραφικά. Ο Λιντς αναλαμβάνει να κάνει αυτή την ταινία μεγάλου μήκους, μετά από πέντε ταινίες μικρού μήκους και δύο μεγάλου μήκους, ανάμεσα στις οποίες το πολύ ιδιαίτερο αλλά και θαυμάσιο «Eraserhead» (1977) και το τρομακτικά όμορφο «The elephant man» (1980). Στο «Dune» η επιστημονική φαντασία παντρεύεται με τον τρόμο και με την ιδιαίτερη κινηματογράφηση του Λιντς, η οποία παρουσιάστηκε στο κινηματογραφόφιλο κοινό ήδη από την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους.

Στο «Dune» έχουμε το έπος να παίρνει μια άλλη μορφή. Ο Λόρενς της Αραβίας και ο μύθος του γίνονται ένα έργο επιστημονικής φαντασίας. Έτσι ο Λιντς κάνει την πρώτη και τελευταία του μεγάλου προϋπολογισμού ταινία. Εμπορικά η ταινία δεν πήγε καλά. Μετά, όμως, από λίγα χρόνια έγινε καλτ παγκοσμίως και αναγνωρίσθηκε ως ταινία-σταθμός στον παγκόσμιο καλτ κινηματογράφο. Οι επεμβάσεις στο φιλμ είναι παρόμοιες με αυτές του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στο «2001: οδύσσεια του διαστήματος», η θεματική του μπορεί επίσης να παρομοιαστεί με τον «Σπάρτακο», επίσης του Κιούμπρικ.

Οι μεταμεσονύκτιες προβολές θα συνεχιστούν με ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο που συνδυάζουν τον τρόμο και τη λαγνεία και έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια κινηματογραφία. Οι θεατές καλούνται να βιώσουν ένα θέαμα καλτ, υψηλής αισθητικής ποιότητας. Ευχάριστες εκπλήξεις περιμένουν αυτούς που θα έρθουν τις Παρασκευές.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Για την ταινία θα γίνει χαλαρή συζήτηση με το Γιάννη Φραγκούλη, θεωρητικό του κινηματογράφου, μετά την προβολή. Η Κάρτα Μέλους στοιχίζει 20 ευρώ για 6 προβολές, για φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ. Η Κάρτα Μέλους λειτουργεί και σαν εκπτωτική σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ’εξαίρεση η μεμονωμένη είσοδος είναι 4 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη