ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ SOLARIS



ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ....Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2013, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθεί η ταινία «Tetsuo, Iron Man» (1989), του Σίνια Τσουκαμότο. Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, σε ηλικία 29 ετών, με την οποία καθιερώθηκε στην παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή. Είναι μια ευκαιρία να δούμε τις μεταλλαγές του ανθρώπου στο αφιερώμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris με θέμα «Δέος και λαγνεία».

Ο Σίνια Τσουκαμότο έχει ξεκινήσει την κινηματογραφική του καριέρα, ως σκηνοθέτης, το 1974, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Έκανε εννέα ταινίες μικρού μήκους πριν να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους. Αυτή η ταινία είναι το αποτέλεσμα της μελέτης του για τον προορισμό του ανθρώπου, τον άνθρωπο σα φθαρτό υλικό που δέχεται αλλεπάλληλες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κατά πόσο αυτό επηρεάζει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου; Πόσο μπορεί να μεταλλαχθεί μέσα του η βία και οι ορμές που τον ωθούν να δημιουργήσει εντάσεις στο κοινωνικό περίγυρο και καταστροφικές τάσεις στην κοινωνία; Στις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουμε τα στοιχεία της φιλοσοφίας του ζεν, αλλά και τα μοτίβα της δραματουργίας του θεάτρου Νο και Καμπούκι.

Ο άνθρωπος αλλάζει, εσωτερικά και εξωτερικά και, μαζί με αυτόν, αλλάζει και ίδια η κοινωνία, όπου παρατηρούνται τάσεις καταστροφής και αναδημιουργίας. Η δράση και η αντίδραση πάνε μαζί. Η εκδίκηση στα αποσχιστικά στοιχεία θα μας φέρουν στο πεδίο του όμορφου και του καλού που, στην ιαπωνική δραματουργία, παίρνει εντελώς διαφορετική έννοια από την αριστοτελική. Όταν κάποιος αποδίδει δικαιοσύνη αποκτά σχεδόν θεϊκές δυνάμεις, γίνεται όμορφος και άγγελος που προσπαθεί να αναδομήσει το κοινωνικό σύνολο. Η βία εδώ δεν είναι καταστροφική αλλά αναδημιουργική σε μια κοινωνία που τείνει να ξεφύγει από το ηθικό, όπως το υπαγορεύει το συμφωνηθέν του ανθρώπου με το κοινωνικό σύνολο.

Αυτή η γραμμή αλλάζει και, σύμφωνα με αυτή τη διαλεκτική, αλλάζει το δίκαιο και το ηθικό. Ο άνθρωπος, σαν ψυχική και κοινωνική οντότητα, συνεχώς μεταλλάσσεται.

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου θα προβληθεί ένας από τους αριστουργηματικούς δράκουλες, το «Νοσφεράτου» (1979), του Βέρνερ Χέρτζογκ, μια ταινία που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Για την ταινία θα γίνει χαλαρή συζήτηση με το Γιάννη Φραγκούλη, θεωρητικό του κινηματογράφου, μετά την προβολή. Η Κάρτα Μέλους στοιχίζει 20 ευρώ για 6 προβολές, για φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ για 6 προβολές. Η Κάρτα Μέλους λειτουργεί και σαν εκπτωτική σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ’εξαίρεση η μεμονωμένη είσοδος είναι 4 ευρώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Email: ioanisfragoulis@gmail.com, Web site: http://greeceactuality.wordpress.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη