«Αλφαβίλ»... του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ



Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, στις 8.00 μ.μ., στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην......
πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθεί η ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, «Αλφαβίλ». Η συνέχεια της θεματικής «Μια ματιά στην κρίση», πιάνει το πολύ σοβαρό θέμα της καθοδήγησης του ανθρώπου που αποπροσανατολίζει τον άνθρωπο προς μια μηχανιστική διαδικασία.


Οι δύο κεντρικές φιγούρες της ιστορίας.
Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ θα κάνει μια ταινία που έχει όλα τα στοιχεία της επιστημονικής φαντασίας. Η ιστορία εξελίσσεται σε κάποιο άλλον πλανήτη μακριά από τη γη. Εκεί υπάρχει ένας καθηγητής που έχει συλληφθεί και έχει κρατηθεί όμηρος. Ένας ντετέκτιβ έχει αποστολή να πάει και να τον ελευθερώσει. Το σενάριο θυμίζει πολύ κόμικ, δεν το αρνείται ο σκηνοθέτης, πατά πάνω στην αισθητική και τη δομή του κόμικ για να διηγηθεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που αφορούν την ανθρωπότητα. Έχουμε να κάνουμε με την αυστηρή καθοδήγηση του ανθρώπου, η οποία φτάνει στον περιορισμό του ψυχικού του κόσμου.

Ο Γκοντάρ θα κινηματογραφήσει σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να είναι στη γη, αλλά θα δεχτούμε ότι είναι σε έναν άλλο πλανήτη. Αυτόματα θα καταλάβουμε ότι αυτή εξουσία μπορεί να υπάρξει και στον πλανήτη το δικό μας. Το 1965 οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν εκμηδενιστεί. Η αλλοτρίωση είναι στο μεγαλύτερο βαθμό, ο έρωτας έχει μεταλλαχθεί, το ζητούμενο είναι να βρεθεί ξανά η ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής. Η ταινία θα καταλήξει με τον έρωτα και από εκεί θα ξεκινήσει ένας νέος τρόπος ζωής. Με αυτή την ταινία τελειώνει ουσιαστικά η ψυχαναλυτική περίοδος του Γκοντάρ για να ξεκινήσει, σε λίγα χρόνια, η μαοϊκή του περίοδος. Αυτή η ταινία σημαδεύει την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, κυρίως με την ανάδειξη αυτού του θέματος και με τον γλυκό τρόπο που το διαπραγματεύεται.


Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστριά του
Η Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 είναι η ημέρα του μήνα που είναι αφιερωμένη σε ένα θεσσαλονικιό κινηματογραφιστή. Θα παρουσιάσουμε, αυτή τη φορά, το Χρήστο Νικολέρη, τις μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες του. Ο δημιουργός αυτών των ταινιών θα είναι μαζί μας για να μιλήσουμε για το έργο του, τις ανησυχίες του, τις φιλοδοξίες του και το κινηματογραφικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη. Ο Χρήστος Νικολέρης έχει πολλά να μας πει για το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ζεις στη Θεσσαλονίκη και να κάνεις ταινίες, τι θυσίες χρειάζονται, τι θα πρέπει να αλλάξει για να γίνουν οι δομές αυτής της πόλης πιο προσιτές στους δημιουργούς που ζουν σε αυτή.



Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Για την ταινία θα γίνει συζήτηση με τη Χριστίνα Γκολέκα, θεωρητικό του κινηματογράφου, και το Γιάννη Φραγκούλη, θεωρητικό του κινηματογράφου, μετά την προβολή της ταινίας. Η Κάρτα Μέλους στοιχίζει 20 ευρώ για 6 προβολές, για φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ για 6 προβολές. Η Κάρτα Μέλους λειτουργεί και σαν εκπτωτική σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ’εξαίρεση η μεμονωμένη είσοδος είναι 4 ευρώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Email: ioanisfragoulis@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη