Ταινίες του Χρήστου Νικολέρη


Σκηνή από την ταινία "Κανένας".
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, στις 8.00 μ.μ., στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην ......πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθούν οι ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους του Χρήστου Νικολέρη. Είναι μια προσπάθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris να παρουσιάσει θεσσαλονικιούς σκηνοθέτες στο κοινό της πόλης τους, θεωρώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος τους αδίκως δεν είναι γνωστό στους συμπολίτες τους. Διακόπτουμε, για μια προβολή, τη θεματική «Μια ματιά στην κρίση» για να την ξαναπιάσουμε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, με την ταινία «Black μπέεε», του Θόδωρου Μαραγκού, τελευταία ταινία αυτού του αφιερώματος.

Ο Χρήστος Νικολέρης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα με τις ταινίες μικρού μήκους που έκανε, πριν να κάνει τη μεγάλου μήκους, μπαίνοντας στα «βαθιά» του επαγγελματικού κινηματογραφικού χώρου. Βραβευμένος πολλές φορές, σε όλες τις ταινίες του κάνει αίσθηση ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα των μεταναστών και αυτών που ανήκουν στο λεγόμενο «περιθώριο» της κοινωνίας. Το σενάριο μπαίνει μέσα στο θέμα και το αναλύει με διεξοδικό τρόπο πως ζουν και τα προβλήματά τους, βλέπουμε αυτό το μέρος, όχι σαν κάτι το εξωτικό, αλλά σαν ένα κομμάτι της δικής μας κοινωνίας, κάτι που είναι δίπλα μας και δεν το έχουμε προσέξει σχεδόν ποτέ. Έτσι οι ταινίες του αποκτούν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον: εκτός από τον όμορφο τρόπο κατασκευής τους είναι ένα ανθρωπολογικό υλικό καταγραφής.

Μετά την προβολή θα συζητήσουμε για το φιλμικό έργο του, την κινηματογραφική του σταδιοδρομία και τις προοπτικές εξέλιξής του στη Θεσσαλονίκη. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για το ξεκίνημά του και τη συνέχεια με τη σκηνοθεσία των βίντεο κλιπ, τις σειρές στην ελληνική τηλεόραση, για το μέλλον του Έλληνα σκηνοθέτη, υπό αυτές τις συνθήκες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημιουργία της εταιρείας παραγωγής, της n-orasis, που δημιούργησε με άλλους κινηματογραφιστές και η οποία λειτουργεί και στην Αθήνα.

Η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού, «Blacj μπέεε», θα είναι η τελευταία του αφιερώματος «Μια ματιά στην κρίση. Μετά θα ξεκινήσουμε το μεγάλο αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι, με τέσσερις ταινίες του και μια μικρού μήκους, προπτυχιακή, ανέκδοτη στην Ελλάδα. Θα είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση για την αισθητική και τη φιλοσοφία, με αφορμή τις κινηματογραφικές ταινίες του «Solaris», «Θυσία», «Καθρέπτης» και «Στάλκερ», για να μπούμε, με αυτές τις ταινίες στο μέσο του Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Για την ταινία θα γίνει συζήτηση του σκηνοθέτη με το Γιάννη Φραγκούλη, θεωρητικό του κινηματογράφου, μετά την προβολή των ταινιών. Η Κάρτα Μέλους στοιχίζει 20 ευρώ για 6 προβολές, για φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ για 6 προβολές. Η Κάρτα Μέλους λειτουργεί και σαν εκπτωτική σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ’εξαίρεση η μεμονωμένη είσοδος είναι 4 ευρώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Email: ioanisfragoulis@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη