Μικρού μήκους ταινίες του Ταρκόφσκι στην Κινηματογραφική Λέσχη SolarisΤην Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, στις 8.00 μμ, στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην
πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστεί το μεγάλο αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι. Δύο ταινίες μικρού μήκους, η πτυχιακή και προπτυχιακή του θα προβληθούν την τελευταία μέρα του αφιερώματος.Θα προβληθεί πρώτη η προπτυχιακή ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι, «There will be no leave today» (1959, 45΄). Μια ταινία που θα μας παρέπεμπε στα «Παιδικά χρόνια του Ιβάν» (1962), η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους. Και οι δύο ταινίες είναι επικές, λιγότερο ή περισσότερο, και έχουν να κάνουν με τον πόλεμο. Χρονικά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι πολύ μακριά και ο φοιτητής Ταρκόφσκι αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα δυναμικό θέμα που θα το κινηματογραφήσει με κλασικό τρόπο.

Ακολουθεί η πτυχιακή του ταινία «Το βιολί και ο οδοστρωτήρας» (1961, 46΄). Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μια ψυχογραφία με πρωταγωνιστές ένα μικρό παιδί και έναν εργάτη. Η ταξική αντίθεση αμβλύνεται όταν οι αξίες του πολιτισμού φέρνουν πολύ κοντά τον ένα με τον άλλον, όταν οι ψυχές τους επικοινωνούν και αναφέρονται στον ανθρώπινο πόνο και στον αποκλεισμό, άρα και στη σκληρότητα της κοινωνίας. Η σκηνοθεσία είναι πολύ απλή και αφήνει να φανούν μόνο τα απαραίτητα όσα θα μας δείξουν τον ανθρώπινο χάρτη της εποχής του Ταρκόφσκι στη Σοβιετική Ένωση.


Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris θα διακόψει τις προβολές της, θα προετοιμάσει όμως τις εργασίες της για την ερχόμενη κινηματογραφική περίοδο με καινούργια αφιερώματα, εστιάζοντας στην ανάγνωση και στη μελέτη του κινηματογραφικού λόγου.

Δείτε απόσπασμα της πτυχιακής του ταινίας: http://www.youtube.com/watch?v=qbSg97Ajvp8

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στις 8.00 μ.μ., κάθε Τετάρτη. Για την ταινία θα μιλήσει ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Η συζήτηση θα επεκταθεί, με αφορμή και με βάση αυτή την ταινία και τον κινηματογράφο, στην αισθητική, γενικότερα και στη φιλοσοφία, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τόσο το βάθος της σκέψης του Αντρέι Ταρκόφσκι όσο και το δικό μας εαυτό. Η Κάρτα Μέλους στοιχίζει 20 ευρώ για 6 προβολές, για φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ. Η Κάρτα Μέλους λειτουργεί και σαν εκπτωτική σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ’εξαίρεση η μεμονωμένη είσοδος είναι 4 ευρώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Email: ioanisfragoulis@gmail.com

Κατάλογος κειμένων αφιερώματος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη