Ενδιαφέρουσες εξορμήσεις με αφετηρία την Κοζάνη



Την αποκαλούν «ενεργειακή πρωτεύουσα» της χώρας, ωστόσο η Κοζάνη διαθέτει πολλούς λόγους για να την επιλέξετε ..
ως προορισμό, καθώς είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για εκδρομές που θα σας χαρίσουν όμορφες αναμνήσεις.
Γραφική μπορεί να μην είναι, αλλά δεν της λείπουν τα αρχοντικά και κάποια νεοκλασικά, ενώ οι κόκκινες στέγες των σπιτιών ομορφαίνουν την εικόνα της, όταν τη βλέπει κανείς από μακριά. Θα κάνετε βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο με το διάσημο Ρολόι και θα πιείτε τον καφέ σας σε μαγαζιά γεμάτα κόσμο – σ' αυτό βοηθά και η φοιτητική κοινότητα της πόλης. Το βράδυ θα έχετε αρκετές επιλογές, όποιο είδος διασκέδασης κι αν προτιμάτε, για να κλείσετε με ευχάριστο τρόπο τη μέρα σας.
Στην πόλη μπορείτε να επισκεφτείτε τον πολύ ωραία διαμορφωμένο Δημοτικό Κήπο, στα δυτικά, όπως και το Πάρκο Αγίου Δημητρίου, κοντά στο κέντρο, ενώ για πιο άμεση επαφή με τη φύση θα πάτε στο δάσος Κουρί, που απέχει 4 χλμ.

Αν θέλετε να θαυμάσετε τη δημιουργικότητα της φύσης, ταξιδέψτε 40 χλμ. στο χωριό Μικρόβαλτο, στο δήμο Καμβουνίων, όπου βρίσκονται εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, τα «Μπουχάρια» (από λέξη της τοπικής διαλέκτου για την καμινάδα) και τα «Νοχτάρια» (από τη λέξη «όχθη»). Αυτά που αξίζει να δείτε όμως με ορμητήριο την Κοζάνη είναι πολύ περισσότερα, όπως τα χωριά Σιάτιστα, Τσοτύλι, Βλάστη, Πεντάλοφος και φυσικά η πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά, το Καταφύγι.

Τα μουσεία


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης, όπου εκτίθενται αντικείμενα από τα προϊστορικά έως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, δε λειτουργεί προσωρινά, ενώ στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο, που περιλαμβάνει και εκθέματα φυσικής ιστορίας, θα μάθετε για τη ζωή των κατοίκων τα παλαιότερα χρόνια. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας θα ενημερωθείτε για πιο πρόσφατα γεγονότα, η γνώση των οποίων συχνά παραμελείται, σκοπίμως ή όχι.
Στο αρχοντικό Λασσάνη στεγάζεται η Δημοτική Χαρτοθήκη, όπου θα δείτε αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα, ενώ η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του 1645, με πολύτιμο και σπάνιο υλικό, αποτέλεσε την πνευματική εστία του ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία. Εκτός των τειχών μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, κοντά στο χωριό Χρώμιο, με πολύ ενδιαφέροντα ντοκουμέντα από την περίοδο εκείνη.


Η λίμνη Πολυφύτου


Σε απόσταση 20 χλμ. από την Κοζάνη βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, με την εντυπωσιακή γέφυρα των 1.372 μέτρων. Μπορείτε να κάνετε το γύρο, ενώ το καλύτερο σημείο για να τη θαυμάσετε από ψηλά είναι η Νεράιδα. Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, η προέγκριση σύμβασης έργου για τη δημιουργία έξι πλωτών λιμανιών, ώστε να ξεκινήσουν περιηγήσεις με καραβάκια. Μόλις 4 χλμ. μακριά βρίσκονται τα Σέρβια, όπου θα δείτε τα ερείπια του Κάστρου, ενώ στο Βελβεντό, ένα πολύ όμορφο χωριό, θα αγοράσετε γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, και όχι μόνο από τα φημισμένα του ροδάκινα.


Τοπικά προϊόντα


Η Κοζάνη δεν παράγει μόνο ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και σπάνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κρόκος, ένα πολύτιμο μπαχαρικό με θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, που παράγεται μόνο σε άλλα τρία μέρη του κόσμου. Τυροκομικά, αλλαντικά, φασόλια Σισανίου, ζυμαρικά, κρασί, κάστανα και καρύδια είναι μερικά από τα προϊόντα που θα αγοράσετε, ενώ θα δοκιμάσετε τα περίφημα γιαπράκια, ντολμαδάκια με λάχανο και κρέας, που τα φτιάχνουν κυρίως τα Χριστούγεννα. Πολύ γνωστά είναι τα πιτάκια κιχιά, σε σχήμα κοχλία, με τυρί, αλλά και άλλες πίτες με γέμιση κρεμμύδι, πράσο, σπανάκι ή κιμά.

Πώς θα πάτε

Η Κοζάνη απέχει 125 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας σε μία ώρα και είκοσι λεπτά ή με το ΚΤΕΛ, που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια σχεδόν κάθε ώρα και το ταξίδι διαρκεί μία ώρα και σαράντα λεπτά.

agelioforos-olathessaloniki.com
Νεότερη Παλαιότερη