Κινηματογραφική Λέσχη Solaris-Αφιέρωμα στον Κριστόφ Κισλόφσκι



Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris συνεχίζει τις
προβολές της με το αφιέρωμα στον Κριστόφ Κισλόφσκι. Στο Café Baazaar, Παπαμάρκου 34, ακριβώς πίσω από την πλατεία Άθωνος, έχουμε μπει στην τριλογία που θέλει να φέρει τα ιδεώδη της γαλλικής επανάστασης στον κινηματογράφο. Μετά την «Μπλε», την Τρίτη 17/12/2013 θα συνεχίσουμε με την «Λευκή ταινία», τη δεύτερη κατά σειρά χρονολογίας παραγωγής και το μεσαίο χρώμα της γαλλικής σημαίας.

Τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας έχουν να κάνουν με το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης: Ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη. Όπως το κάθε χρώμα της γαλλικής σημαίας αναφέρεται σε ένα από αυτά τα τρία ιδεώδη, έτσι και κάθε ταινία από αυτή την τριλογία του Κριστόφ Κισλόφσκι αναφέρεται σε ένα από αυτά τα ζητούμενα της αστικής επανάστασης όπως έγινε στα τέλη του 17ου αιώνα στη Γαλλία. Είναι γνωστό ότι τα ιδεώδη ή τα ζητούμενα της γαλλικής επανάστασης άνοιξαν το δρόμο τόσο για την άνοδο όσο και για την ανάπτυξη της αστικής τάξης παγκοσμίως, αλλά και για άλλες επαναστάσεις πολιτικές ή εθνικοαπελευθερωτικές, όπως αυτής της Ελλάδας το 1821. Κατά συνέπεια, η γαλλική επανάσταση ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία.

Ήταν φυσικό να ασχοληθεί με αυτό το ιστορικό και πολιτικό γεγονός ο Κριστόφ Κισλόφσκι όταν είχε φτάσει στη μεγάλη ακμή και ωρίμανσή του. Αυτό που κάνει όμως εδώ ο σκηνοθέτης είναι να παρεμβάλλει στοιχεία και από τις τρεις ενότητες του γαλλικού τριπτύχου σε κάθε ταινία, κρατώντας το κυρίαρχο στοιχείο που σε κάθε ταινία είναι διαφορετικό. Στη «Λευκή ταινία» έχουμε την ισότητα. Εδώ ο Κάρολ, ο οποίος είναι κομμωτής, δαπανά τον περισσότερο χρόνο του με την Ντομινίκ. Αυτή θέλει το διαζύγιο επειδή ο Κάρολ δεν ήταν άψογος στο γάμο τους. Βρίσκονται στο δικαστήριο και βλέπουμε αυτή την αντιπαλότητα. Αν και αυτός έχει πρόβλημα με τη σεξουαλικότητά του, δεν έχει σταματήσει να καταλαβαίνει που βρίσκεται ο ρόλος του καθενός σε αυτή τη συμβίωση.



Εδώ δοκιμάζεται η ισότητα, ως προς το δικαίωμα των επιλογών, κυρίως στον ερωτικό τομέα. Ο Κάρολ θα επιστρέψει στην Πολωνία, θα προλάβει όμως να δει τη Ζουλί, η οποία θα μπει για μια στιγμή στην αίθουσα του δικαστηρίου, μετά το θάνατο του συζύγου της, συνέχεια της σκηνής από την «Μπλε ταινία». Ο Κισλόφσκι δε μένει στη θεώρηση για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά προχωρά στην ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου, στην ολοκλήρωση του χαρακτήρα του και στο δικαίωμα για επιλογές. Μπαίνει στην ψυχή του ανθρώπου και δομεί το ψυχικό τοπίο του, δείχνει ότι έχει ανάγκη το πνευματικό στοιχείο, αυτό που θα βρει είτε στην τέχνη είτε στη θρησκεία, για να έχει το σημείο αναφοράς του, να μπορεί έτσι να ολοκληρωθεί σαν πνεύμα και σαν ύλη συγχρόνως, για να αφήσει το στίγμα του στην ανθρώπινη ιστορία.

Θα έχουμε πάλι την ευκαιρία να εξετάσουμε τις αληλοδιεισδύσεις μέσα από τις διαφορετικές αφηγήσεις σε διάφορες μορφές της τέχνης, αλλά και από την ιστορία και τη θρησκειολογία, τομείς που δεν έχουν να κάνουν με άμεσο τρόπο με την αφήγηση. Ο Κισλόφσκι μπαίνει βαθιά μέσα στο πνευματικό, έτσι όπως υπάρχει στον πυρήνα όλων των θρησκειών, αποποιούμενος το φανατισμό και το φόβο του θρησκόπληκτου ανθρώπου. Προεκτείνει το νόημα των Γραφών και τους ξαναδίνει την πνευματική τους σημασία, την οποία έχουν χάσει μετά την αλλοτρίωση του ανθρώπου από το καπιταλιστικό σύστημα.

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, στις 8.00 μμ, στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, συνδυάζουμε τον καφέ ή το ποτό μας με την προβολή της ταινίας, αλλά και την κουβέντα που ακολουθεί με το κοινό. Την κουβέντα συντονίζει ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου, και ο Γιάννης Μήτρου, σκηνοθέτης και ερευνητής του Ε.Φ.Ε.Φ. του Α.Π.Θ., θα συζητήσει για αυτό το φιλοσοφικό θέμα. Παρακαλούμε το κοινό να έρθει στην ώρα του για να μην ενοχλεί την προβολή το πέρασμα του σερβιρίσματος.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310274567, 6974123481, email: ioanisfragoulis@gmail.com
Νεότερη Παλαιότερη