Κωνσταντινούπολη: χαρμάνι αρωμάτων και πολιτισμών



Δύο γεύσεις σε μία πόλη, με αέρα δυτικό, αλλά και πικάντικη ...

ανατολίτικη νοοτροπία, με ιστορία σε χαρμάνι αρχαιοελληνικό, βυζαντινό, ρωμαϊκό, οθωμανικό.

Παζάρι πολιτισμών ανάμεσα σε δύο ηπείρους, σύμπλευση μνημείων της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας και της οθωμανικής κυριαρχίας. Ο Βόσπορος με την αέναη κίνησή του βαπτίζει τους δύο κόσμους σε έναν, ο καπνός του ναργιλέ και οι ατμοί των χαμάμ θολώνουν τις δυτικές επιρροές, οι πάγκοι των αγορών συνδιαλέγονται σε έντονο ύφος, οι ευωδιές του καφέ, του τσαγιού και των καρυκευμάτων φτιάχνουν σενάρια νοσταλγίας.

Η Κωνσταντινούπολη, ένα ταξίδι μαγικό στη σύζευξη Ανατολής και Δύσης, με εικόνες πολύχρωμες, μουσικές κι αρώματα, είναι ένας προορισμός εύκολα προσβάσιμος είτε οδικώς, αφού απέχει από τη Θεσσαλονίκη 600 χλμ., είτε αεροπορικώς.

H Αγια-Σοφιά

Ενα από τα διασημότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης και σύμβολο του χριστιανισμού παγκοσμίως, η επιβλητική εκκλησία της Αγια-Σοφιάς, υψώνεται στην κορυφή και στη δυτική πλευρά του πρώτου λόφου, στα όρια του αρχαίου Βυζαντίου. Το μέγεθός της σε καθηλώνει. Η Ωραία Πύλη, οι αψίδες, τα ψηφιδωτά των Αγίων, ο επιβλητικός τρούλος, που ξεπερνά τα 55 μέτρα, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ό,τι πιο μεγαλειώδες και ιστορικό περιλαμβάνεται στα επιτεύγματα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής.

Μια επίσκεψη και στο Φανάρι, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Παναγία του Μουχλίου, ένας από τους ελάχιστους ελληνορθόδοξους ναούς που δε μετατράπηκαν σε τέμενος, ενέχει κάποιο συμβολισμό για πολλούς επισκέπτες.

Μπορείτε να πάρετε το καραβάκι και να φτάσετε μέχρι τη Χάλκη και την Πρίγκιπο, δύο νησιά του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων. Σε αυτά υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, όπου αρκετοί Ελληνες επιφανείς, το 19ο αιώνα, έχτισαν αρχοντικές κατοικίες. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, ενώ και η Πριγκιπόννησος αξίζει μια περιήγηση. Πέρα από την επίσκεψη στα Πριγκιποννήσια, ο Βόσπορος δίνει ευκαιρία για μια απλή βόλτα στα νερά του, αποκαλύπτοντας τα παλάτια, τους μιναρέδες, αλλά και τις πλούσιες κατοικίες στις όχθες του.


To Τοπ Καπί

Δεν υπάρχει τουριστικό πρόγραμμα που να μην περιλαμβάνει το Τοπ Καπί, το παλάτι που έχτισε ο Μωάμεθ Β' λίγο μετά την άλωση και είναι πραγματικό παλάτι. Στον περίβολό του θα δείτε την Αγία Ειρήνη, στους κήπους του υπάρχει το θησαυροφυλάκιο και το μέρος όπου έμεναν οι παλλακίδες του σουλτάνου μέχρι και το 1909.

To Μπλε Τζαμί

Επίσης το Μπλε Τζαμί, με τους έξι μιναρέδες, την αυλή με την Κρήνη των Καθαρμών, το εσωτερικό του θόλου με τα βιτρό και την εσωτερική διακόσμηση σε χρώμα μπλε είναι εντυπωσιακό. Μπροστά από το Μπλε Τζαμί βρίσκεται και ο ιστορικός βυζαντινός ιππόδρομος, από όπου ξεκίνησε η Στάση του Νίκα και από τον οποίο σήμερα έχει απομείνει μόνο μια πέτρινη κολόνα.

Αξιοθέατο αποτελεί και το Βυζαντινό Υδραγωγείο, που κτίστηκε επί Κωνσταντίνου και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού. Είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή από τις 60 που χτίστηκαν επί βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Δύσκολα παζάρια

Μια εμπειρία διαφορετική δίνουν τα παζάρια της Κωνσταντινούπολης, όταν θα κάνετε τα ψώνια σας. Αντιμετωπίστε με χαμόγελο και υποψιασμένοι τους πλανόδιους, αλλά και τους πωλητές των πάγκων, που σίγουρα αντιλαμβάνονται από την αρχή πόσο εύκολοι στόχοι είστε. Μην εκπλαγείτε αν σας ζητήσουν να παίξετε την τιμή στο τάβλι!

Στο σπορ του παζαριού μπορείτε να επιδοθείτε σε ολόκληρη την πόλη, ωστόσο πολλά καταστήματα συγκεντρωμένα βρίσκονται στην αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών και στο Καπαλί Τσαρσί, την τεράστια σκεπαστή αγορά με χιλιάδες καταστήματα, τζαμιά, λουτρά, χάνια, μπεζεστένια, καφέ κι εστιατόρια. Οπωσδήποτε θα διασχίσετε την οδό του Πέραν που καταλήγει στην πλατεία Ταξίμ.

Πολίτικη κουζίνα και χαλάρωση

Στην περιοχή Ιστικλάλ θα βρείτε όλη την πολίτικη κουζίνα συγκεντρωμένη, που όμως προσφέρει και άλλες διεθνείς γεύσεις, η αγορά Καπαλί Τσαρσί πλημμυρίζει από αρώματα και φαγητά, ενώ ο Βόσπορος προσφέρεται για ψάρι.

Θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε κεμπάπ, ιμάμ μπαϊλντί, γιαουρτλού και όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ τα διάσημα τούρκικα λουκούμια και τα σιροπιαστά ενθουσιάζουν.

Αφιερώστε και κάποια ώρα για να ζήσετε την εμπειρία των βυζαντινών και των ρωμαϊκών λουτρών, των χαμάμ, που εξακολουθούν να λειτουργούν στην Τουρκία και αγαπιούνται τόσο από τους ντόπιους όσο κι από τους τουρίστες.

τα κείμενα είναι της  ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ
Νεότερη Παλαιότερη