Για ακραία καιρικά φαινόμενα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοιΠρο των πυλών ο πιο ψυχρός χειμώνας

Ο πιο βαρύς χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας εκτιμάται ότι θα είναι ο εφετινός για τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Ήδη από τις 22 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί αρκετές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές, ενώ οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών.

Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνους που επικράτησαν τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, οι οποίοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είχαν πολλά χιόνια, ούτε πολύ κρύο.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, εφέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Όπως αναφέρουν αρκετοί Ευρωπαίοι μετεωρολόγοι, εφέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική. Οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 τα φαινόμενα μέσα στον χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.

«Δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος ανοιξιάτικη "απόψυξη" ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν από τις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο» σημειώνει ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που κάνουν ολοένα και εντονότερα την παρουσία τους το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως να συνδέονται με την ανθρώπινη παρέμβαση και την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως έχει προειδοποιήσει και πρόσφατη έκθεση για την κλιματική αλλαγή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (AMS).
Νεότερη Παλαιότερη