Ξεσκεπάστηκε τεράστιο σκάνδαλο με τις μετρήσεις των αυτοκινήτων της Volkswagen



Κάτι δεν πήγαινε καλά. Tα Volkswagen εξέπεμπαν επιβλαβή αέρια όταν τα τεστ γίνονταν στον δρόμο. Στο εργαστήριο όλα πήγαιναν καλά, όμως.

Οι διαφορές στα ευρωπαϊκά μοντέλα VW Passat, VW Jetta, MBW X5 έδωσαν στον Peter Mock μία ιδέα.

Ο Mock, διοικητικός διευθυντής μίας μικρής εταιρίας καθαρών αερίων, πρότεινε την επανάληψη των τεστ στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είχε μεγαλύτερα στανταρ εκπομπών αερίων από τον υπόλοιπο κόσμο και ιστορική υποστήριξη όσον τα αφορά. Ο Mock και ο Αμερικανός συνεργάτης του, John German, ήταν σίγουροι πως οι αμερικανικές version των οχημάτων θα πέρναγαν τους ελέγχους εκπομπών αερίων. Θα αποδείκνυαν στην Ευρώπη πως τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα μπορεί να είναι "καθαρά".

Αξιωματούχος της Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές, ανέφερε πως "Πιστεύαμε πως τα οχήματα θα ήταν καθαρά".

Κάπως έτσι ξεκίνησε το γεγονός που οδήγησε στην παραδοχή της Volkswagen για την δημιουργία μίας συσκευής λογισμικού η οποία αυτόματα "έκλεβε" στα δεδομένα που παρουσίαζε στα τεστ των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων μεταξύ του 2009 και του 2015 στις ΗΠΑ. Η τεράστια κατασκευαστής αυτοκινήτων τώρα πια βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινές φυλάκισης και την διάλυση των πλάνων της για επέκταση στις ΗΠΑ.

"Ζητώ προσωπικά συγγνώμη πως χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού και των πελατών μας", ανέφερε ο δ.σ. Της εταιρίας Martin Winterkorn. "Θα κάνουνε τα πάντα για να αντιστρέψουμε τη ζημία αυτή".

Ο German και το γκρουπ του προσπαθούσαν να αποδείξουν αυτό που η Volkswagen ισχυρίζεται εδώ και χρόνια. Πως η diesel είναι καθαρή. Ο ίδιος ζήτησε βοήθεια από το West Virginia University. H σχολή είχε τα απαραίτητα εργαλεία για τις απαραίτητες μετρήσεις.

Οι ελεγκτές οδήγησαν τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον. Σε μία παλαιότερη υπόθεση τέτοιας απάτης, μεγάλα φορτηγά είχαν προμηθευτεί με συσκευές οι οποίες επέτρεπαν στους κινητήρες να εκπέμπουν ολοένα και περισσότερο οξείδιο του αζώτου όσο το όχημα προχωρούσε στην ίδια ταχύτητα. Αυτή τη φορά, το ταξίδι των 1.300 μιλίων με διαφορετικές συνθήκες θα αποκάλυπτε κάποιο τέτοιο σύστημα.

Παράλληλα το California Air Resources Board τεστάρισε τα αυτοκίνητα στο εργαστήριο, και πέρασαν.

Ο German, μετά, έλαβε τα αποτελέσματα των τεστ στον πραγματικό κόσμο.

"Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε τους αριθμούς", είπε.

Στο δρόμο, το Jetta ξεπέρναγε τους επιτρεπόμενους ρύπους 13-35 φορές από τα στάνταρ εκπομπών των ΗΠΑ. Το Passat, 5-20 φορές.

Το BMW X5 πέρασε το τεστ.

Η Υπηρεσία Προστασίας των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα στη Volkswagen τον Μάιο του 2014. Οι συνομιλίες μεταξύ των κράτησαν για αρκετούς μήνες. Η εταιρία ανέφερε πως βρήκε το πρόβλημα των διαφορετικών στοιχείων και πρότεινε μία διόρθωση, η οποία οδήγησε στην ανάκληση 500.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο, για την εφαρμογή του ανανεωμένου λογισμικού.

Η υπηρεσία της Καλιφόρνια συνέχισε να τεστάρει τα Volkswagen μετά την ανάκληση. Κι όμως, οι ρύποι ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές των ΗΠΑ, αν και η Volkswagen τους επιβεβαίωνε πως θα έφτιαχνε τα προβλήματα που είχε η προηγούμενη γραμμή της, δεν επέτρεψε την κυκλοφορίες των μοντέλων του 2016. Οι τεχνικοί της Volkswagen συνέχισαν να προτείνουν αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μόνο τότε αποφάσισε η Volkswagen να παραδεχτεί πως είχε σχεδιάσει και εγκαταστήσει συσκευή στα αυτοκίνητα, οι οποίες εμπεριείχαν έναν αλγόριθμο που καταλάβαινε πότε τα αυτοκίνητα βρίσκονταν υπό συνθήκες τεστ και... "πείραζαν" τον κινητήρα.
Νεότερη Παλαιότερη