Ξανανοίγουν από σήμερα τα μεταλλεία στη Χαλκιδική



Στην εργασία τους επιστρέφουν ξανά οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές καθώς με
προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (299/2015) διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του κ. Πάνου Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αρ. 299/2015 απόφασή του ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη (19 Αυγούστου 2015) με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λπ.) της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Ειδικότερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ (σε σχηματισμό Ολομέλειας) με την υπ’ αρ. 299/2015 απόφασή του (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος) διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ (αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο).

Το ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στάθμισαν την βλάβη που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το Ελληνικό Δημόσιο και τελικά ανέστειλαν την απόφαση του περασμένου Αυγούστου με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων.

Γιατί το ΣτΕ δικαίωσε την Ελληνικός Χρυσός

Στις 23 Σεπτεμβρίου, κατά την προσέλευση στο Προεδρικό Μέγαρο των μελών της "ανανεωμένης" κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση της τελετής ορκωμοσίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει στις τηλεοπτικές κάμερες, για την υπόθεση των μεταλλείων Κασσάνδρας, ότι "αν και εφόσον κερδίσει η εταιρεία θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να επιτρέψει το άνοιγμα των ορυχείων".

Ήρθε΄, πλέον, η ώρα οι δηλώσεις εκείνες να γίνουν πράξη, ύστερα από την χθεσινή έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης που είχαν υποβάλει τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός. Τα τέσσερα σωματεία εργαζομένων ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Επιτροπή αναστολών του ΣτΕ ενέκρινε την αίτηση που είχαν υποβάλει τα τέσσερα σωματεία, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή, ωσότου το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προχωρήσει στην έγκριση ή μη της αίτησης αναστολής προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Οι επιτόπιες πειραματικές δοκιμές
Ο υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε σε ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου με το σκεπτικό ότι η εταιρεία δεν πραγματοποίησε στην Ελλάδα πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει. Η εταιρεία υλοποίησε τις δοκιμές αυτές στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία. Αυτός είναι ο λόγος που για τον Π. Σκουρλέτη δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και γι’αυτό η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να σταματήσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση 3191/2015 του Ανώτατου Δικαστηρίου,  η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών. Αλλά και επειδή μόνον το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών δοκιμών στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Outotec.
Παράλληλα, το ΣτΕ αναγνωρίζει ότι η μέθοδος ακαριαίας τήξης στο εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο προς παραγωγή χαλκού, χρυσού και αργύρου από τα συμπυκνώματα πυριτών Ολυμπιάδας και χαλκού – χρυσού Σκουριών θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε επτά χρόνια από την έναρξη των εργασιών στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας.
Και έως τότε, δηλαδή, "θα έχουν ολοκληρωθεί τα νέα έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του μεταλλείου και το μετάλλευμα θα μεταφέρεται υπογείως μέσω της νέας κύριας σήραγγας προσπέλασης και μεταφοράς Μαντέμ Λάκκου – Ολυμπιάδας στο νέο έργο εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου".

Με άλλα λόγια, η απόφαση Σκουρλέτη επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την έλλειψη αποτελεσμάτων δοκιμών στην Ελλάδα της μεταλλουργικής μεθόδου που δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, αλλά θα υλοποιηθεί σε μία επταετία από σήμερα.
Οι θέσεις εργασίας
Παράλληλα, το ΣτΕ κάνει δεκτή την αίτηση ανάκλησης επειδή ο μεγάλος αριθμός απασχολουμένων στο έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για την εθνική και τοπική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από την φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας" (σελ. 22 απόφασης).
Ακόμη το δικαστήριο συνεκτίμησε ότι η Ελληνικός Χρυσός αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα 867 εργαζόμενους, όπως και ότι το ίδιο έκαναν συνεργαζόμενες εταιρείες για ακόμη περίπου 1.000 άτομα. Διευκρινίζεται ότι περισσότερα από 130 άτομα παρέμειναν στο έργο με στόχο τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Κυβερνητική σιωπή
Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτης και Γ. Τσιρώνης δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Εξάλλου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι ενδεικτικές της τακτικής που υιοθετεί η κυβέρνηση για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Ωστόσο, κανένα κυβερνητικό σχόλιο δεν καταγράφεται προσώρας για τη συγκεκριμένη επένδυση που αποτελεί βαρόμετρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εξάλλου, η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργο για την κυβέρνηση διαφαίνεται από το γεγονός ότι ο Πάνος Σκουρλέτης λίγες μόλις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε on camera την αναστολή των εργασιών.

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, η κυβερνητική σιγήν ιχθύος αποδίδεται στο γεγονός ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί οριστικά τέλη Οκτωβρίου.

Σε κάθε, πάντως, περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει σε εκτέλεση της προσωρινής διαταγής για αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη, η Επιθεώρηση Εργασίας Βορείου Ελλάδας να πράξει τα δέοντα ώστε οι 2.000 εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους τη Δευτέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός αναμένεται να συνεχίσει την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί μετά τα τέλη Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί τότε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της επένδυσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

To έργο σε αριθμούς
-450 εκατ. δολάρια επενδύθηκαν στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα από το 2012
-2.000 είναι οι άμεσοι εργαζόμενοι (πενταπλάσια αύξηση σε μία διετία)
-30% των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Θεσσαλονίκης προέρχεται από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός
-1 δισ. δολάρια είναι η αξία των εκτιμώμενων άμεσων φόροων στην ελληνική κυβέρνηση κατά την επόμενη 20ετία
-4 εκατ. δολ διατέθηκαν στο Δήμο Αριστοτέλη για την χρηματοδότηση βελτιωτικών έργων υποδομής
-260 εκατ. δολ. ήταν η αξία των κεφαλαιουχικών δαπανών το 2014

Νεότερη Παλαιότερη