Η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές να γίνει προορισμός κρουαζιέραςΜέχρι το τέλος του 2015, αναμένεται να έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη ..
35 κρουαζιερόπλοια, λίγα περισσότερα από τα 31 του περασμένου χρόνου

Η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές να γίνει προορισμός κρουαζιέρας, καθώς διαθέτει αξιοθέατα, ασφαλές λιμάνι, αεροδρόμιο με σταθερές πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στην σχετική ενότητα του συνεδρίου Destination Thessaloniki, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εκθέσεων Philoxenia και Hotelia της ΔΕΘ-Helexpo AE, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.  

Μέχρι το τέλος του 2015, αναμένεται να έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη 35 κρουαζιερόπλοια, λίγα περισσότερα από τα 31 του περασμένου χρόνου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μιχάλης Νομικός, πρόεδρος της Donomis Cruise Services, οι επιβάτες κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν από 29.712 το 2009 σε 14.542 το 2014. Την ίδια ώρα, η Αττάλεια στη γειτονική Τουρκία, έβαλε το ...χέρι στην τσέπη για να κατασκευάσει υποδομές και απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων της, με 80 αφίξεις για το 2014 και πάνω από 175.000 επιβάτες (από 13.000 το 2009).  

Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, η Ιταλία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση και ακολουθεί η Ισπανία. Όσο για την Ελλάδα, ο κ. Νομικός είπε ότι "ως κράτος δεν έχουμε κάνει τη δουλειά μας", αλλά έκανε λόγο για "τεράστια προοπτική ανάπτυξης".  

Σύμφωνα με τον κ. Νομικό, ένας τομέας στον οποίο πάσχουν τα ελληνικά λιμάνια είναι οι υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων, τελωνείου και λιμεναρχείου, γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις και το κρουαζιερόπλοιο έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ακόμη, έκανε λόγο για τιμές στα λιμάνια που αλλάζουν απροειδοποίητα.

Στα 110 ευρώ αποτιμάται η συμβολή της Celestial Cruises στην ελληνική οικονομία για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας, Βασίλης Καραχάλιος. Πραγματοποιήθηκαν 977 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια και διακινήθηκαν 129.731 επιβάτες.

Ο κ. Καραχάλιος αναφέρθηκε σε ορισμένες καλές πρακτικές που ακολουθούν διάφοροι προορισμοί για να προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια- για παράδειγμα, το Πόρτλαντ στη Μεγάλη Βρετανία διοργανώνει συναντήσεις με σχεδιαστές δρομολογίων κρουαζιέρας, ενώ η Κόστα Μπράβα στην Ισπανία διανέμει DVD με προτάσεις για αξιοθέατα και διοργανώνει ταξίδια εξοικείωσης για διοργανωτές. Μεταξύ άλλων, πρέπει να δοθεί έμφαση στο καλωσόρισμα των επιβατών, στην πρώτη εικόνα που αντικρίζουν, προσεγγίζοντας το λιμάνι, να εμπλακούν οι τοπικοί φορείς, να μετρηθεί και να γνωστοποιηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει το καθήκον του για την προβολή της πόλης, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας και πρόσθεσε ότι οι τουρίστες αυξήθηκαν από 1,3 εκατ. το 2010 σε 2,1 εκατ. Πρόσθεσε, δε, ότι η διοίκηση του δήμου διεκδικεί μεγαλύτερη συμμετοχή στις αποφάσεις για το λιμάνι μέσα από τη δημιουργία ευρείας λιμενικής αρχής με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.

(ΑΠΕ)
Νεότερη Παλαιότερη