Τουριστικό κραχ στη Χαλκιδική- Πωλούνται 106 ξενοδοχεία




Εκατοντάδες ξενοδόχοι σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να βάλουν αγγελίες για την πώληση των
μονάδων τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το 5% των Ελλήνων ξενοδόχων έβαλαν αγγελίες σε δημοφιλείς εξειδικευμένους διαδικτυακούς τόπους, τις τελευταίες 40 ημέρες, για να πωλήσουν τις μονάδες τους. Ο αριθμός, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αγγελίες που δημοσιεύθηκαν σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου μέσα στο 2015, ενώ σημαντικός αριθμός ξενοδόχων επιλέγουν άλλους τρόπους, εκτός αγγελιών, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την πρόθεσή τους.

Η τάση αυτή, ωστόσο, αναδεικνύει την άλλη όψη του νομίσματος για τον ελληνικό τουρισμό: Από τη μία υπάρχουν τα ρεκόρ των αφίξεων των τελευταίων ετών, επ’ ωφελεία συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, και από την άλλη μία μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων κυρίως ξενοδοχείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 έως σήμερα δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον 482 αγγελίες για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, έναντι συνολικής αξίας που ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Στη Χαλκιδική τουλάχιστον 106 ξενοδόχοι έβαλαν αγγελίες πώλησης των μονάδων τους, ζητώντας 406 εκατ. ευρώ. Επίσης, η έρευνα κατέγραψε 66 αγγελίες για τον ίδιο λόγο στην Κρήτη, με προσδοκώμενο ποσό 348 εκατ. ευρώ. Για πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων στα Ιόνια νησιά αναρτήθηκαν 53 αγγελίες. Οι ιδιοκτήτες εκεί ζητούν 202 εκατ. ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη