Είμαστε όλοι καλεσμένοι στη Γιορτή μυδιού και σαρδέλας !!!

Η ''κόρη του γιαλού'' του Στρυμονικού κόλπου, η Ολυμπιάδα, тιμά την μνήμη της Αγίας Κυριακής και ταυτόχρονα διοργανώνει την ''Γιορτή Μυδιού 2016'' στις 6 και 7 Ιουλίου!
 Με πρωταγωνιστή τα περίφημα μύδια Ολυμπιάδας, τα νοστιμότερα του Αιγαίου Πελάγους, για ακόμα μια χρονιά η φετινή θαλασσινή ''Γιορτή Μυδιού'' στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, θα συναρπάσει.

Σπάνια ένας τόσο μικρός τόπος είναι ταυτόχρονα, τόσο Ευλογημένος, τόσο Όμορφος και Προικισμένος με τόσο βαριά κληρονομιά που να σε κάνει να νιώθεις Δέος και μόνο στη σκέψη της!
Χτισμένη στις ρίζες των Αρχαίων Σταγείρων η Ολυμπιάδα, κουβαλά την Ιστορική κληρονομιά του Παγκόσμιου Φιλόσοφου Αριστοτέλη που γεννήθηκε και δίδαξε εκεί.

Ολόγυρα τα βουνά του Χολομώντα την αγκαλιάζουν και την στεφανώνουν με καταπράσινο στεφάνι δασών και βλάστησης που σβήνει μέσα στο Αιγαίο.Απέναντι της και έτσι όπως οι ματιές βουλιάζουν στο γαλάζιο του Στρυμονικού κόλπου βλέπει κανείς το νησάκι που είχε εξοριστεί η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από εκείνη πήρε και το όνομα του το σημερινό χωριό.
Δεξιά - αριστερά και μπροστά της, μικροί απάνεμοι όρμοι και κολπίσκοι σπάνιας ομορφιάς υποδέχονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκεπτών.

Και ένας ''Αιγαιοπελαγίτικος'' πεζόδρομος κατά μήκος της παραλίας της, σε ταξιδεύει με την ομορφιά του σε νησιά και σε πέλαγα όποτε τον περπατάς!
Μα πάνω απ΄ όλα η Πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλά αυτό ο τόπος βγαίνει μέσα από τις ψυχές των ίδιων των κατοίκων και έρχεται από τις Χαμένες Πατρίδες και την Αγία Κυριακή της Βιθυνίας στην Μικρά Ασία.

Εκεί οι πρόγονοι των σημερινών Ολυμπιδιανών, οι Αι-Κυριακώτες ή Αι-Κυρκιώτες όπως τους έλεγαν, τιμούσαν την Αγία Κυριακή κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας, με λαμπρό πανηγύρι και με το αντίστοιχο κουρμπάνι, παρουσία των ιερέων,  των κοινοτικών αρχών και πλήθος κόσμου, από τα γύρω χωριά
Και όπως λέγανε οι παλιοί:  Τα χωριά γύρω έρχονται. Κάθε χωριό φέρνει ένα κουρμπάνι. Τρώνε και το δέρμα του το αφήνουν στην εκκλησιά. Μετά τη λειτουργιά κατεβαίνουν στο Γκιουλτσούμπασι και εκεί διασκεδάζουν. Την παραμονή το βράδυ όλοι κοιμόταν έξω στα μπαϊρια, άναβαν φωτιά, έκαναν φαγί, πίνανε, τρώγανε, χορεύανε, κάνανε παρέα. Αχ Γλυκιά μου Άγια Κυριακή...

Την Αγία Κυριακή την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι μετά τον ξεριζωμό... 
Στην σημερινή Ολυμπιάδα λίγα χρόνια μετά την εγκατάσταση τους το 1923, οι πρώτοι εκείνοι πρόσφυγες έφτιαξαν Εκκλησία με τ΄ όνομα της για να τους προστατεύει.
Και κάθε χρόνο στις 7 του Ιούλη η Ολυμπιάδα τιμά την Αγία Κυριακή την Προστάτιδα του χωριού! 
Τα τελευταία χρόνια ο Εορτασμός αυτός έχει συνδεθεί με τον εορτασμό και ενός από τα μεγαλύτερα δώρα της Θάλασσας για το χωριό:

Τα Μύδια της Ολυμπιάδας - Τα καλύτερα της Ελλάδας !!!
Ο ποταμός Στρυμόνας που εκβάλλει στο Στρυμονικό κόλπο δημιουργεί με την πάροδο του χρόνου τις κατάλληλες προυποθέσεις με αποτέλεσμα να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών παραγωγής των ονομαστών μυδιών Ολυμπιάδας, τόσο νόστιμων και ξεχωριστών όσο και η φήμη τους. Οι κάτοικοι τιμούν την θάλασσα τους γι΄ αυτό το δώρο που τους χαρίζει και διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι ανήμερα της Αγίας Κυριακής την Γιορτή του μυδιού, προκειμένου να γιορτάσουν την πλούσια τοπική παραγωγή.

Φυσικά δεν είναι λίγοι οι τρόποι μαγειρέματός τους.
Πολλούς από αυτούς μπορείτε να τους μάθετε και από τους ίδιους τους κατοίκους της Ολυμπιάδας στην γιορτή Μυδιού !!!
Γιορτή του μυδιού με ζωντανή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα και δωρεάν προσφορά παραδοσιακών γλυκών, μυδιών, σαρδέλας και ρετσίνας στο ανοιχτό γλέντι που ακολουθεί.Για μια ακόμα χρονιά οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολυμπιάδας ''Αρχαία Στάγειρα'' και το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Ολυμπιάδας έχουν αναλάβει από κοινού την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων και έχουν φροντίσει με άπειρο μεράκι τα πάντα!

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 και ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016:
 Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινoύν την Τετάρτη 6 Ιουλίου το απόγευμα με την Θεία Λειτουργία και την Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Κυριακής.

Την Πέμπτη7 Ιουλίου θα γίνει η ''Γιορτή Μυδιού'' με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα (Νέας Μαδύτου, Μικρής Βόλβης, Συλλόγου Γυναικών Στρατονίκης και πολλών ακόμα Συλλόγων) και δωρεάν προσφορά παραδοσιακών γλυκών, μυδιών, σαρδέλας και ρετσίνας στο ανοιχτό γλέντι που ακολουθεί για όλο τον κόσμο στην πλατεία του χωριού!!!


- Μην ξεχάσετε να περάσετε από τις υπέροχες ταβέρνες, τις πιτσαρίες, τα καφέ-μπαρ και τα ζαχαροπλαστεία του πεζόδρομου...
Κάθε επίσκεψη στην Ολυμπιάδα αποτελεί πάντοτε μια μοναδική εμπειρία δίπλα στο κύμα της παραλιακής γραμμής!
Χρόνια πολλά στην Ολυμπιάδα και καλή διασκέδαση στους επισκέπτες των εκδηλώσεων της.
Τσολάκης Βασίλης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη