Την επόμενη Κυριακή 12 Φλεβάρη θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας που βρέθηκε στο Κορδελιό. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων αφού οι αρμόδιοι είναι καθησυχαστικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα που περιέχει 153 κιλά εκρηκτικών είναι συνηθισμένη, ενώ η ομάδα ναρκαλιείας 112 έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές.
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης από την Περιφέρεια, ενώ σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης που θα εκκενωθεί.
Επιπλέον, θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και θα ζητηθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, ζητείται η συνεργασία των πολιτών, ώστε να ειδοποιήσουν τους γείτονές τους ή τις αρχές σε περίπτωση που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Οι κάτοικοι πρέπει κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών για να τελειώσει η επιχείρηση με απόλυτη ασφάλεια.
Οδηγίες για το ποιες περιοχές και σε τι ακτίνα θα εκκενωθούν θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ακτίνα μέσα στην οποία θα γίνει η εκκένωση θα είναι 2 χιλιόμετρα από τη βόμβα και θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους 100.000 περίπου κάτοικοι των δήμων Κορδελιού-Εύοσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα για αρκετές ώρες προκειμένου να εξουδετερωθεί με ασφάλεια η βόμβα.
Ενώ την Τετάρτη που βρέθηκε η βόμβα, ανακοινώθηκε πως είναι θέμα ωρών η απομάκρυνσή της, μετά το έλεγχο της κατάστασης από την ειδική μονάδα του Στράτου που ήρθε από την Αθήνα για να την εξουδετερώσει, κρίθηκε πως δεν πρόκειται για απλή περίπτωση και πως πρέπει να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για να μην υπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους κατοίκους.
Ο τύπος της βόμβας έχει ταυτοποιηθεί από τον στρατό, είναι του τύπου AN-M43 των 500lb (250 κιλά) και ρίχτηκε στις 24-9-1944 κατά την φάση απομάκρυνσης των γερμανών από την Ελλάδα στην κατοχή, από αμερικάνικα βομβαρδιστικά τύπου B-24 στον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Διαλογής.
Αρμόδια υπηρεσία για οργάνωση την απομάκρυνση των κατοίκων είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους τρεις Δήμους.
Στην όλη επιχείρηση εμπλέκονται σχεδόν των σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας, όλες οι ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και η εταιρεία παροχής αερίου.
Γίνονται συνεχώς συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων στην επιχείρηση, για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα. Από την Δευτέρα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.