Σχετικά με τα αίσχη, στο 12ο δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, στους γονείς των μαθητών, η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να βάλει λουκέτο στο 12ο δημοτικό σχολείο και να γίνει διασπορά των 120 μαθητών του σε γειτονικά σχολεία, λόγω του ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έκριναν ότι το σχολείο είναι ακατάλληλο και οι εγκαταστάσεις του επικίνδυνες για τους μαθητές.
Το 12ο Δημ. Σχολείο Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται και λειτουργεί προσωρινά(!) στις λυόμενες αίθουσες-παράγκες που βρίσκονται μπροστά ακριβώς από το υπερσύγχρονο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 
Να σημειωθεί πως, ενώ στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπήρξε μαζική διαμαρτυρία του Σύλλογου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημ.Σχολείου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε ότι «….Το κτίριο κρινόταν ακατάλληλο όσον αφορά τις δομικές εργασίες. Το σχολείο είναι χιλιομπαλωμένο και δεν μπορεί να πηγαίνουν εκεί παιδιά.» και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, τόνισε ότι «το κτίριο έχει 40 χρόνια ζωής. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια κτίρια για παιδιά. Είναι κτίριο που κατασκευάστηκε το 1979 και έχει φάει τα ψωμιά του. Κρίνεται ακατάλληλο ως προς την χρήση. Όποια εργασία γίνει χρειάζεται αδειοδότηση. Το κτίριο έχει δομική επικινδυνότητα. Δεν μπορούν να γίνουν εργασίες αναζωογόνησης».
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ (2837/25.5.2015) που ανέδειξε την ακαταληλότητα του κτιρίου του 12ου Δημ.Σχολείου, σημείωνε πως, «Ύστερα από έλεγχο στο αρχείο της Διεύθυνσης Κτιριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., διαπιστώθηκε ότι από το 2008 και έκτοτε δεν έχει υποβληθεί ούτε εκκρεμεί αίτημα εκπόνησης κτιριολογικού προγράμματος για το 12ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης»
Επειδή οι ευθύνες του κράτους και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την απαράδεκτη κατάσταση του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και γενικότερα της σχολικής στέγης της Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες, αφού εδώ και χρόνια απουσιάζει εντελώς ακόμα και ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων σχολικών αιθουσών και ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να μην καταργηθεί, ούτε να ανασταλλεί η λειτουργία του 12ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά να εξασφαλισθούν όλες οι υλικοτεχνικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του σε κατάλληλο και ασφαλές διδακτήριο.

 Ο βουλευτής του ΚΚΕ
Γιάννης Δελής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη