Το πόρισμα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης

Η υπερβολική ταχύτητα, της τάξεως των 144,343 Km/h, ήταν η αιτία του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Άδενδρο, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς. Πρόκειται για τα πρώτα συμπεράσματα του πορίσματος που συνέταξε η τριμελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που παραδόθηκε σήμερα Παρασκευή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρει το προσωρινό πόρισμα, καθώς οι ενέργειες των εμπειρογνωμόνων συνεχίζονται, το πρώτο ίχνος εκτροχίασης του συρμού I/C 53 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ήταν 7,58 μέτρα μετά το σημείο της καρδιάς του «κλειδιού». Από εκείνο το σημείο και κατά μήκος περίπου 18 μέτρων υπάρχουν ίχνη χτυπήματος επάνω στα μπουλόνια από την αριστερή πλευρά της αριστερής σιδηροτροχιάς.
Στο πόρισμα επισημαίνεται ακόμη ότι «δεν υπήρχε ίχνος παραβίασης της Αιχμής της Αλλαγής (κλειδιού), η οποία ήταν ασφαλισμένη στη μόνιμη θέση προς την παρακαμπτήριο». Και συνεχίζει: «Δεν υπήρχε ίχνος χτυπήματος στην καρδιά της αλλαγής».

Όπως αναφέρεται επίσης, κατά τον σταθμάρχη υπηρεσίας, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ως προς την αποστολή του τηλεγραφήματος για την πορεία του συρμού. «Δηλαδή μιλώντας με τον μηχανοδηγό του έδωσε Νο τηλεγραφήματος για πορεία μέχρι ΤΧ1 και με την οδηγία για είσοδο σε παρακαμπτήριο σε Σ.Σ. Αδενδρου και Σ.Σ. Σίνδου» αναγράφεται στο πόρισμα.
Τα ίχνη συρσίματος των τροχών του συρμού φαίνονται, κατά το προσωρινό πόρισμα, σε 51 ξύλινους στρωτήρες, τόσο ανάμεσα στις δυο σιδηροτροχιές, όσο και εκτός των ορίων τους. Στο τέλος αυτής της απόστασης, η οποία είναι 32,36 μέτρα, η δεξιά σιδηροτροχιά παρουσιάζει θραύση, πολύ κοντά σε σημείο συγκόλλησης. «Στην κομμένη ράγα αποκλείεται η δολιοφθορά γιατί δεν είναι κομμένη με εργαλείο (τροχό)» αναφέρει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

Όπως επισημαίνεται από τους εμπειρογνώμονες στα συμπεράσματά τους, ενδεχόμενα ερωτήματα, που σχετίζονται με την αντοχή της σιδηροτροχιάς και έχουν επίσης σχέση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της θραύσης, θα απαντηθούν μετά το πόρισμα του Εργαστηριακού Ελέγχου του δείγματος της σιδηροτροχιάς (από πιστοποιημένο Πανεπιστημιακό εργαστήριο). Τέλος, η επιτροπή καταλήγει ως εξής: Με την προσωρινή (ορθή μεν κανονιστικά αλλά επιβαρυμένη λειτουργικά) κατάσταση του δικτύου, θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα που θα απέτρεπαν ή θα μείωναν δραστικά την υπέρβαση του εκάστοτε ορίου ταχύτητας
Όσον αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του δικτύου στην περιοχή του Άδενδρου, με ανακοίνωσή του το αρμόδιο Υπουργείο, βεβαιώνει ότι προχωρούν εντατικά όλες οι απαραίτητες εργασίες. Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο 20 Μαΐου 2017, η απομάκρυνση του συρμού που εκτροχιάστηκε, ενώ έχει κατεδαφιστεί το κτήριο το οποίο διαπέρασε ο συρμός. Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής κι εντός του επόμενους 10ημέρου θα ολοκληρωθεί η ανάταξη της ηλεκτροκίνησης.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη