Η πανευρωπαϊκή πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι, περνά από την Θεσσαλονίκη

Πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι
Η ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία έχουν ήδη συμμετάσχει 3.000 άτομα περνάει τα ελληνικά σύνορα αυτή την εβδομάδα.
Στις 2 Μαΐου η πολιτική πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι διέσχισε τα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.
Η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για τη Συρία έχει διασχίσει, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα με τα πόδια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία καθώς και την
ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να τερματιστεί σύντομα αυτός ο καταστροφικός πόλεμος.
Η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας αναπτύσσεται κατά 20-30 χιλιόμετρα κάθε μέρα.

Μετά την είσοδό της στην Ελλάδα , μεταξύ Σρετένοβο (ΠΓΔΜ) και Δοϊράνης (Ελλάδα), η πορεία θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα διοργανωθεί μια μεγάλη δημόσια εκδήλωση.
Η πορεία θα διακοπεί για λίγες ημέρες, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις, και μετά θα συνεχιστεί με κατεύθυνση προς την Τουρκία, περνώντας από Καβάλα και Κομοτηνή, αφήνοντας την Ελλάδα στις 29 Μαΐου.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν ήδη συμμετάσχει στην πορεία, και στα διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά μήκος της διαδρομής, καθιστώντας την διαμαρτυρία το πρώτο μαζικό ευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης για τους Σύριους πολίτες.

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνής ακτιβίστριας Anna Alboth, η
οποία μαζί με μια διεθνή ομάδα εθελοντών έκαναν έκκληση για δράση. Η πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου του 2016 στο Βερολίνο, διασχίζοντας έκτοτε την Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τα Βαλκάνια. Η πορεία εκτιμάται ότι θα φθάσει στη Συρία στα τέλη του καλοκαιριού του 2017.

Στην ονομασία της πορείας το Χαλέπι λειτουργεί ως σύμβολο για τις σημερινές εμπόλεμες περιοχές καθώς και για τις 470.000 ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί σε αυτόν τον πόλεμο από το ξέσπασμα του το 2011. Στη Συρία, οι εδαφικές και αεροπορικές επιθέσεις προκαλούν τον εκτοπισμό εκατοντάδων οικογενειών κάθε εβδομάδα, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα περιορισμένης πρόσβασης σε πολλές περιοχές.
Εκτιμάται ότι 43 κοινότητες στη Συρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς, 20 από τις οποίες χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ ως πολιορκημένες, ενώ οι υπόλοιπες 23 ως δυσπρόσιτες περιοχές.
"Η πορεία έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι συναντώνται για να μάθουν περισσότερα για την κατάσταση στη Συρία, καθώς και για να βρουν ιδέες για δράση στις πόλεις που ζουν", περιγράφει η Anna Alboth.
"Δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις και έχουμε συνεχείς συζητήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους για το τι μπορεί να επιτύχει η πορεία. Μέχρι στιγμής, όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει στην πορεία ένιωσαν τη δυναμική του να έχουν τη
δυνατότητα να διαλαλήσουν την ανησυχία τους για τα θύματα του συριακού πολέμου μέσα από μια νέα μορφή δράσης. Αυτό εμπεριέχει μεγάλη δύναμη. "
Οι εργαζόμενοι στον Τύπο καλούνται να συμμετάσχουν στην πορεία!
Μάθετε περισσότερα για τη διαδρομή στην ιστοσελίδα:
http://civilmarch.org/here-you-can-join-our-route/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη