Φονικά μανιτάρια σκότωσαν την 41χρονη μάνα- Χαροπαλεύει ο σύζυγος της


Συγκλονιστικά στοιχεία για την τραγωδία στην οποία κατέληξαν οι διακοπές στην Κρήτη για οικογένεια Ρώσων τουριστών φέρνει στο προσκήνιο η έρευνα που υβρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές. Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία το άτυχο ζευγάρι, η 41χρονη που άφησε την περασμένη Κυριακή την τελευταία της πνοή και ο σύζυγος της που βρίσκεται σε καταστολή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, είχαν υποστεί δηλητηρίαση με τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις να παρουσιάζονται όταν πλέον είχαν φτάσει στην Κρήτη μαζί με τα παιδιά τους, χωρίς τα θύματα να μπορέσουν να εξηγήσουν σε κανέναν την κατάσταση τους.

Όπως αποδείχθηκε οι δύο τους είχαν καταναλώσει δηλητηριώδη μανιτάρια πριν ακόμα φύγουν από την πατρίδα τους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά πρόκειται για μια πολύ σπάνια δηλητηρίαση, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται δύο με τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση των μανιταριών και είναι θανατηφόρα. Οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό τόσο από τα ιατρικά ευρήματα, αλλά και από την κατάθεση της 14χρονης κόρης του ζευγαριού που ταξίδεψε στην Ελλάδα μαζί τους, όπως και ο τρίχρονος γιος τους. Τα παιδιά, που δεν είχαν φάει τα συγκεκριμένα μανιτάρια, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, με τον παππού και την γιαγιά τους.



Η μυστηριώδης υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται το περασμένο Σάββατο όταν η οικογένεια έφτασε σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου όπου έκαναν διακοπές τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη μέρα, η 41ος ετων μητέρα έφαγε πρωινό μαζί με τη 14χρονη κόρη της και των τριών ετών γιο της και επέστρεψαν στο δωμάτιο τους. Λίγο αργότερα ένιωσε αδιαθεσία και ζήτησε από τη 14χρονη να καλέσει βοήθεια. Μέχρι όμως να φτάσει γιατρός στο δωμάτιο είχε αφήσει ήδη την τελευταία της πνοή.

Ένα σημάδι που εντόπισαν στο πρόσωπο της αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου προκάλεσε προσεκτικότερη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία πήρε άλλη τροπή όταν διαπιστώθηκε ότι ο 45χρονος σύζυγος είχε πάρει το 3χρονο αγοράκι και είχε απομακρυνθεί προσωρινά από το δωμάτιο. Όταν επέστρεψε αποφασίστηκε να μεταφερθεί για ψυχιατρική εξέταση στο ΠΑΓΝΗ, όπου όμως μέσα σε λίγες ώρες η κατάσταση του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση με συνέπεια να διασωληνωθεί και να παραμένει σε καταστολή.

Στο ξενοδοχείο κατέφθασε ασθενοφόρο, άντρες της αστυνομίας αλλά και ιατροδικαστής, ο οποίος απεφάνθη πως η γυναίκα είχε κατεστραμμένο το ήπαρ. Η πρεσβεία σύμφωνα με πληροφορίες ανέλαβε την επιστροφή των δύο παιδιών της οικογένειας σε συγγενικά τους πρόσωπα. Δύο παιδιά που αντί για διακοπές βρέθηκαν να θρηνούν το χαμό της μητέρας τους και να αγωνιούν μην χάσουν και τον πατέρα τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τοξικολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου Ιατροδικαστικών επιστημών τα θύματα είχαν προσβληθεί από θανατηφόρα τοξίνη που τους προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι Ρωσικές αρχές, αποδίδουν επισήμως τη δηλητηρίαση σε ακατάλληλα μανιτάρια που φαίνεται να κατανάλωσαν οι γονείς πριν αναχωρήσουν, με συνέπεια τις παραισθήσεις που οδήγησαν αρχικά τον 45χρονο στο ΠΑΓΝΗ. Οι γιατροί στη ΜΕΘ επιχειρούν να μειώσουν την καταστολή για να ελέγξουν αν έχει πιθανότητες επιβίωσης ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τσατσάκη οι βλάβες από τις ισχυρές τοξίνες όταν εκδηλωθούν θεωρούνται μη αναστρέψιμες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη