«Θα δεις, το καλοκαίρι στη Χαλκιδική, τα δύο στα τρία αυτοκίνητα δεν είναι ελληνικά»

«Θα δεις, το καλοκαίρι στη Χαλκιδική τα δύο στα τρία αυτοκίνητα δεν είναι ελληνικά». Οδηγώντας για πρώτη φορά στους δρόμους της, ανάμεσα σε δάση, αμπελώνες και δίπλα από τιρκουάζ νερά, είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω από πρώτο χέρι αυτό που νόμιζα ότι ήταν άλλη μια χοντροκομμένη ελληνική υπερβολή.

Ομως ήταν περισσότερο από 100% αλήθεια: στην πραγματικότητα, δεν είχα ξαναδεί ποτέ στην Ελλάδα ανάλογη πυκνότητα ξένων τουριστών. Το βασικό στοίχημα δεν ήταν εάν το προπορευόμενο όχημα είναι ελληνικό ή ξένο, αλλά αν οι πινακίδες του είχαν προέλευση τα Σκόπια ή το Βελιγράδι. Μισό εκατομμύριο Βαλκάνιοι τουρίστες επισκέπτονται τη Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τα πιο δυναμικά στρώματα των γειτονικών μας κρατών: μεσοαστικά στρώματα που είναι σε θέση να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό και να πληρώσουν σε ευρώ. Ακόμα κι αν ένα μικρό, συμβατικό διαμέρισμα στη Χαλκιδική μπορεί να κοστίζει πολύ φθηνότερα σε σχέση με τις Κυκλάδες, τα ποσά για τα οποία μιλάμε δεν είναι αμελητέα, λαμβάνοντας υπόψη τους μισθούς σε χώρες όπως η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, και παρά την κρίση, ο «μύθος» της Ελλάδας εμφανίζει αξιοσημείωτη αντοχή. Για εκατομμύρια Βαλκάνιους η Ελλάδα δεν είναι μόνο η «θάλασσα» και ο «ήλιος» αλλά πολύ περισσότερα που έχουν να κάνουν με τις όμορφες πλευρές της ζωής, το όνειρο της Ευρώπης και μια πολύτιμη αίσθηση ελευθερίας.

Τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, η Ελλάδα επένδυσε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις εύθραυστες (αλλά γεμάτες ευκαιρίες) βαλκανικές οικονομίες. Τελικά η πιο εύθραυστη από όλες αποδείχθηκε η ελληνική, και σε συνδυασμό με το άλυτο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η δυναμική μας διείσδυση στα Βαλκάνια πάτησε απότομα φρένο.

Σήμερα εμφανίζονται νέες ευκαιρίες. Οι οικονομίες των γειτονικών βαλκανικών κρατών βελτιώνονται, τα διαθέσιμα εισοδήματα αυξάνονται. Η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αφήσει πίσω τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική της ιστορία. Αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο της ονομασίας των Σκοπίων, το οικονομικό περιβάλλον θα καταστεί περαιτέρω ελκυστικό. Ο βαλκανικός δρόμος ανοίγει ξανά και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον υποτιμήσουμε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη