Πάνω από 240 οι νεκροί στο Μεξικό από τον σεισμό– 21 μαθητές νεκροί σε σχολείο

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και απλοί πολίτες έψαχναν μανιωδώς στα συντρίμμια σχολείων, σπιτιών και διαμερισμάτων νωρίς την Τετάρτη, αναζητώντας επιζώντες μετά από το νέο καταστροφικό -και πιο θανατηφόρο στη χώρα εδώ και δεκαετίες- καθώς τα θύματα έως τώρα ξεπερνούν τα 240.

Ανάμεσά τους, τουλάχιστον 21 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα περίπου είκοσι αγνοούνταν μετά την κατάρρευση του σχολείου τους. Εκει λάμβανε χώρα και μία από τις πιο απέλπιδες προσπάθειες διάσωσης.

Εθελοντές, αστυνομικοί και πυροσβέστες, είτε με εκπαιδευμένα σκυλία, είτε τα γυμνά χέρια έψαχνα στα συντρίμμια. Οι γονείς, εναγωνίως περίμεναν. Δύο οικογένειες είπαν πως έλαβαν μηνύματα από κορίτσια που είχαν παγιδευτεί, αλλά η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.
Οι προσπάθειες διάσωσης, συχνά συνοδεύονταν από τις κραγυές για «Ησυχία!» ώστε οι διασώστες να μπορούσαν να ακούσουν οτιδήποτε κάτω από τα ερείπια.

Το τραγικό και από μια πλευρά σουρεαλιστικό είναι πως ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ της Τρίτης χτύπησε την 32η επέτειο από τη σεισμική δόνηση του 1985 που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Ωρες πριν, πολίτες ανά το Μεξικό, έκαναν ασκήσεις σε περίπτωση σεισμού…

Ο σεισμός που σημειώθηκε την Τρίτη στο Μεξικό ίναι ο πιο φονικός μετά από εκείνον της 19ης Σεπτεμβρίου του 1985 από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
Μετά την τραγωδία αυτή οι μεξικανικές αρχές υιοθέτησαν αυστηρότερο οικοδομικό κανονισμό και ανέπτυξαν ένα σύστημα προειδοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη