Τρόμος στην αγορά : Αλλες δύο πασίγνωστες Ελληνικές επιχειρήσεις, στα πρόθυρα της καταστροφής

Ξεκάθαρα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται η αρνητική τροπή που πήραν τα πράγματα από το καλοκαίρι του 2015 και μετά.
Αυτή τη στιγμή αγώνα ζωής ή θανάτου δίνει και η βιομηχανία κατεψυγμένων ψαριών Καλλιμάνης. Η πρόεδρος της επιχείρησης Βασιλική Καλλιμάνη επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή μια άλλοτε ακμαία εταιρεία που επί περίπου 30 χρόνια γνώριζε μόνο ανάπτυξη.

 Η οικονομική κρίση όμως που ξέσπασε, τα τραπεζικά ανοίγματα της εταιρείας που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και η πτώση της αλυσίδας Μαρινόπουλος, που παρέσυρε πολλές περιφερειακές βιομηχανικές δυνάμεις, δυσκολεύουν την πορεία της πάλαι ποτέ βιομηχανίας-πρότυπο, μιας εταιρείας-κόσμημα για την αχαϊκή επιχειρηματικότητα. Τα σύννεφα πύκνωσαν για την ιστορική αυτή εταιρεία ήδη από το 2015.
 Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων δυσκόλεψαν τη βιωσιμότητά της, με αποτέλεσμα στο β' εξάμηνο του 2016 η κρίση να γίνει ανεξέλεγκτη. Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι επί μήνες, οι τράπεζες έκαναν πιο δύσκολη την πορεία της, ενώ υπήρχε και το άνοιγμα άνω του 1 εκατ. ευρώ που έχει στη Μαρινόπουλος.
Οι συγκεκριμένες συνθήκες έφεραν κάμψη και μπροστά στην αδυναμία της να πληρώνει τακτικά τους εργαζομένους της η επιχειρηματίας τούς ζήτησε εκ περιτροπής διήμερη ή τριήμερη εργασία, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια συνεχίζεται για μια βιομηχανία πολύ σημαντική στην περιοχή του Αιγίου και της Αχαΐας.


Κανείς δεν περίμενε την αρνητική είδηση ότις μία από τις σημαντικές εταιρείες του κλάδου αρτοποιίας, με σημαντική παρουσία στα είδη ζαχαροπλαστικής, η Credin της οικογένειας Μπερτζελέτου, θα ανακοίνωνε πτώχευση μέσα στο καλοκαίρι. 
Η Credin εδώ και καιρό βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και θεωρούνταν εφικτή η εύρεση μιας λύσης για τη σωτηρία της λόγω των παράλληλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας των μετόχων. Πολλοί μίλησαν για αιφνιδιασμό από την πλευρά της οικογένειας Μπερτζελέτου προς τις τράπεζες, οι οποίες δεν αποκλείεται να αναλάβουν με τη σειρά τους δράση.

H Credin Hellas δραστηριοποιείται στον κλάδο πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, παγωτού και food service από το 1968. Παράγει και διανέμει περισσότερα από 2.000 προϊόντα. Εχει μακροχρόνιες συνεργασίες με περισσότερους από 15 πολύ γνωστούς οίκους του εξωτερικού και απασχολεί 200 άτομα προσωπικό. Εκτός από την Credin, η οικογένεια Μπερτζελέτου δραστηριοποιείται στην αγορά και μέσω των εταιρειών Μπερτζελέτος Α.Ε. και Σουλφούρ Ελλάς ΑΒΕΕ.

Η Σουλφούρ Ελλάς ιδρύθηκε το 1960 από τον Θεόδωρο Δ. Μπερτζελέτο και τον Χένρυ Tζ. Λέαρ. Ο όμιλος εταιρειών Δημ. Θ. Μπερτζελέτος & Αφοί Α.Ε. ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1893 και έχει στην ιδιοκτησία του σημαντικό αριθμό εταιρειών. Οι εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο, όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο του ομίλου, είναι η Κρεντίν Ελλάς, η Μόρφατ, το Ελληνικόν Αλας, ΙΝΤΕΡΕΞΠΟΡΤ και η Sulphur Hellas.

Ξεκάθαρα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται η αρνητική τροπή που πήραν τα πράγματα από το καλοκαίρι του 2015 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη