Κατάληψη Υπουργείου απο μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής- Μάχη σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ

Από νωρίς το πρωί σήμερα, εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, με λεωφορεία κατέβηκαν στην Αθήνα και αιφνιδιαστικά κατέλαβαν το Υπουργείο Ανάπτυξης γύρω στις 8 το πρωί.
Οι εκπρόσωποι 2.500 εργαζομένων απαιτούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ώστε να τους διευκρινίσει τι μέλλει γενέσθαι με την μεταλλευτική επένδυση στη Βόρεια Χαλκιδική.
Αφορμή για την κάθοδο αυτή των εργαζομένων στην Αθήνα, είναι η ανακοίνωση της Eldorado gold η οποία αιφνιδιαστικά αποφάσισε την αναστολή των εργασιών της στη Βόρεια Χαλκιδική από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Αφορμή για την απόφαση αυτή της εταιρείας, είναι η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην αδειοδότηση εγκεκριμένων έργων,στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.
Έκδηλη είναι η αγωνία των εργαζομένων ,οι οποίοι βλέπουν το μέλλον της δουλειάς τους να είναι πλέον αβέβαιο.

Ένταση επικράτησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 08:30 από μεταλλωρύχους στα ορυχεία της Χαλκιδικής που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Λίγο πριν τις 10:00, άνδρες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο του υπουργείου έκαναν χρήση χημικών κατά όσων διαδηλωτών βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, όταν αυτοί επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο.

Συνάντηση με Σταθάκη
Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί με εξαμελή αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων.

«Δεν φεύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες»

Όλα ξεκίνησαν όταν μία ομάδα μεταλλωρύχων αιφνιδίασε τους αστυνομικούς γύρω στις 8:30 το πρωί και περίπου 10 άτομα κατάφεραν να μπουν στο κτίριο. Εκείνη τη στιγμή επικράτησε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποκλείσουν την είσοδο.

Στην είσοδο του υπουργείου βρίσκονται αυτή την ώρα εργαζόμενοι, με τα ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει την είσοδο στους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο κτίριο ακόμα και στους δημοσιογράφους.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία ζήτησαν συνάντηση με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλο και ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από το υπουργείο αν δεν δοθούν οι άδειες, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους. Τελικά ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δέχθηκε να έχει συνάντηση με μία 6μελή ομάδα των εργαζομένων.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη