«Ίνες και Χρώμα» με την υπογραφή της Ολγας Μελισσαρίδου-Μπάμπουρα, στην Θεσσαλονίκη

«Ίνες και Χρώμα» με την υπογραφή της Ολγας Μελισσαρίδου-Μπάμπουρα εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 στις 8μ.μ., στην Chalkos Gallery, Ιουστινιανού 21.

Με υλικά από τα πιο λεπτά και ευαίσθητα, εκείνα που προκαλούν ζεστασιά και θαλπωρή στο άγγιγμα, η Ολγα Μελισσαρίδου –Μπάμπουρα αποδεικνύει την αδιαφιλονίκητη δύναμη με την οποία το ακατέργαστο υλικό μπορεί να «κρατήσει» τη ματιά του θεατή και να πυροδοτήσει συνειρμούς.
Νήματα, ίνες, θραύσματα ξύλου και μέταλλου σε εναλλαγές χρωμάτων και αφής που το μάτι ανιχνεύει ευχάριστα, σχεδόν «ανοίγουν φτερά» χάρη στο ανάλαφρο λευκό φόντο πάνω στο οποίο με φροντίδα η καλλιτέχνης «υφαίνει» τις εικόνες της.
 Κάθε εικόνα προσφέρεται για άσκηση δημιουργικής σκέψης καθώς ο πολυεπίπεδος συνδυασμός των υλικών αφήνει περιθώριο στα χρώματα να αναμειγνύονται σε κυματισμούς χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις.
Η σειρά με τα νήματα και το ξύλο προτείνει μια διαφορετική εννοιολογική ενότητα στην οποία η αυστηρή γεωμετρία καταλύεται μέσα στους ίδιους της τους κανόνες με κύριο υπεύθυνο το χρώμα που τέμνει τις ευθείες και ενώνει τις παράλληλες γραμμές, σε αναλογία θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος, με την ίδια τη ζωή.
Η Ολγα Μελισσαρίδου-Μπάμπουρα με τα έργα της αναδεικνύει τη δεξιοτεχνία και την απαράμιλλη τεχνογνωσία της, απόσταγμα σπουδών και εμπειρίας με την οποία τα φυσικά υλικά και η απλότητα της ίδιας της φύσης συνιστούν σπουδή στην αυθεντικότητα.

Λίγα λόγια για την Ολγα Μελισσαρίδου-Μπάμπουρα
Γεννήθηκε στην Καβάλα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις σπουδές της στο Textilkunstschüle fur Textilwesen του Krefeld Γερμανίας (Σχολή Καλών Τεχνών Υφαντουργίας) ως Textildesigner, όπου μαθήτευσε δίπλα στην Annette Poelmann.
Μόλις τελείωσε τις σπουδές της εργάστηκε σε γερμανικές υφαντουργικές εταιρείες με ειδίκευση στον σχεδιασμό παραγωγής υφασμάτων (design). Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου δίδασκε από το 1970 μέχρι το 2007 στον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στα Τμήματα Διακοσμητών και Γραφιστών (μαθήματα ειδικότητας) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με τα μάτια του καλλιτέχνη
«Ξεκίνησε από μία διάθεση πειραματισμού με φυσικά υλικά ώστε να δοθεί ένα βήμα εμπειρίας στην τέχνη. Εναρμονίζοντας και περιπλέκοντας με ευαισθησία φυσικά υλικά, ίνες, νήματα, μέταλλα, ακατέργαστο μαλλί, υφάσματα με έντονες υφές, νέα υλικά και νέους τρόπους εφαρμογής δίνεται μια εικαστική έκφραση με ιδιαιτερότητες.
Ο θεατής μπορεί να θαυμάσει τον φυσικό κόσμο μέσα από την τέχνη και να εκτιμήσει την πολύτιμη πλευρά της σαν πηγή ζωής και έμπνευσης».

Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις:
Έκθεση Καβαλιωτών Ζωγράφων
Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης 2005
Έκθεση του Συλλόγου Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης «Οι Φίλιπποι», Παλιά Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας 2007.
Έκθεση «Εικαστικές Δημιουργίες» Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, 2007
Περιοδική Έκθεση Gebetsfähnchen
Gallerie SMEND Köln, Γερμανία, 2011
Rathaus der Stadt Midebach, Γερμανία, 2011
Illustrie Museum (Βιομηχανικό Μουσείο) Hattingen Γερμανία, 2012
Josefkirche Krefeld, Γερμανία, 2014


Chalkos Gallery, Ιουστινιανού 21.
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 6 – Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017
Ώρες έκθεσης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 18.00 – 21.30
Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 15.00

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη