Απόπλους του "Αβέρωφ" από την Θεσσαλονίκη- Απίστευτο ρεκόρ επισκέψεων !!!

Την πόλη της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το θωρηκτό «Αβέρωφ» μετά από περίπου δύο μήνες στο λιμάνι της και με ένα μεγάλο ρεκόρ επισκέψεων, πλέον, στο ενεργητικό του. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 53 μέρες επισκεπτηρίου δέχτηκε 130.000 επισκέψεις, τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια που βρισκόταν στην Αθήνα είχε καταγράψει 120.000 επισκέψεις.

Χθες, τελευταία μέρα του επισκεπτηρίου, 6.500 άνθρωποι βρέθηκαν στο θωρηκτό, ενώ, σε σύγκριση με το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δέχεται κατά μέσο όρο 4.000 επισκέπτες την ημέρα, το «Αβέρωφ» κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο 2.500 επισκέψεις ημερησίως.

Τις επόμενες ημέρες, το «Αβέρωφ», ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, θα αποπλεύσει για το Φάληρο, για το επόμενο ταξίδι των 270 ναυτικών μιλίων, όμως το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, υπογραμμίζει ότι παραμένει στη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. 
Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, αν το πλοίο δεν αναχωρήσει την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, από τη Θεσσαλονίκη και οι καιρικές συνθήκες καθυστερήσουν τον απόπλου του, τότε θα δεχτεί και πάλι κόσμο.

Τη χθεσινοβραδινή εμπειρία του περιέγραψε ο κυβερνήτης του «Αβέρωφ», αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, πάνω στο πλοίο, ανέφερε ότι χθες, αφού έκλεισε η είσοδος, πάνω από 70 άτομα περίμεναν και ζητούσαν να μπουν. 

Τελικά, τους επετράπη η είσοδος και το κλίμα ήταν πολύ συγκινητικό. Ανάμεσα στις πιο δυνατές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνήτης σημείωσε τις εικόνες βουρκωμένων ανθρώπων, που κρατούσαν τον ιστό της σημαίας, δήλωναν ασφαλείς από την παρουσία του «Αβέρωφ» και το χαρακτήριζαν ως το δικό τους πλοίο.

«Οι αξίες και τα πιστεύω του ελληνικού λαού δεν έχουν χαθεί. Ξύπνησαν, αφυπνίστηκαν με την έλευση του "Αβέρωφ", το είδαμε. Είδαμε ότι ο κόσμος εδώ, γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι πιο ευαισθητοποιημένος στα εθνικά θέματα. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων εδώ είναι πρόσφυγες» είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ενώ τόνισε ότι αίσθηση προκάλεσε η προσέγγιση της νεολαίας. «Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα για τον τόπο μας. Αρκεί να βλέπουμε, να μελετάμε και να τιμάμε την ιστορία μας, οπότε ξέρουμε προς τα πού πρέπει να οδεύσουμε και το "Αβέρωφ" δείχνει την πορεία» πρόσθεσε. 
Γνωστοποίησε, επίσης, ότι σε 4 με 5 μήνες θα λειτουργήσει εφαρμογή που θα βασίζεται σε δεδομένα τρισδιάστατης φωτογράφησης και μοντελοποίησης του καταστρώματος και του πρώτου υποστρώματος του πλοίου, ώστε να μπορεί κάποιος που δεν κατάφερε να το επισκεφθεί, να περιηγηθεί ψηφιακά σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολάτος, επισήμανε ότι κανείς δεν περίμενε αυτόν τον αριθμό των επισκέψεων που καταγράφηκε τελικά. 

Όπως έκανε γνωστό, το θωρηκτό επισκέφθηκαν 27.000 μαθητές από 332 σχολεία. Τα 228 από αυτά ήταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ καταγράφηκαν επίσης 7 από τη Χαλκιδική, 8 από την Ημαθία, 4 από την Πιερία, 18 από τις Σέρρες, 20 από την Πέλλα, 8 από την Κατερίνη, 12 από τη Βέροια, 3 από τη Λάρισα, 10 από το Κιλκίς, 4 από την Κοζάνη, ένα από τη Μαγνησία, ένα από τη Δράμα, τρία από την Καβάλα, δύο από τη Θράκη, ένα από τη Φλώρινα και δύο από τα Γρεβενά. 
Επτά χιλιάδες επισκέψεις καταγράφηκαν από συλλόγους, προγραμματισμένα ραντεβού, γκρουπ, προσκόπους και άλλες ομάδες, ενώ σημειώθηκαν 53 αιτήματα για προγραμματισμένα ρεπορτάζ και αναρίθμητα άλλα μη προγραμματισμένα.

«Το "Αβέρωφ" είναι η επιτομή ευμενών συγκυριών και εμπνευσμένων ενεργειών. Σε αυτό συναντάμε την υψηλή στρατηγική του Βενιζέλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη χαρισματική ηγεσία, τη ναυτική ευφυΐα και την ακάθεκτη ορμητικότητα του ναύαρχου Κουντουριώτη, την ψυχή, τη ναυτοσύνη, την ανδρεία και την αξιοσύνη των Ελλήνων ναυτών του πληρώματος του "Αβέρωφ", το άριστο σύγχρονο υλικό για την εποχή του και επιφανείς Έλληνες δωρητές, όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ και οι απανταχού Έλληνες που συνέφεραν με τον οβολό τους στην αγορά του πλοίου. 
Όλα αυτά σηματοδοτούν το τελικό αποτέλεσμα, την επιτυχή έκβαση των νικηφόρων ναυμαχιών του 1912 και 1913 της "Έλλης" και της "Λήμνου" που δεν ήταν τυχαίο αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων» υπογράμμισε ο κ. Πολάτος.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Σπυρίδων Μανωλάκης, χαρακτήρισε την επίσκεψη του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη ως ιστορικό γεγονός, ανέφερε ότι η προσέλευσή του κόσμου είναι ένα πολύ δυνατό σημάδι για την σημερινή κοινωνία μας και τόνισε ότι το ιστορικό πλοίο είναι ένα ζωντανό μνημείο που αγκάλιασε ο κόσμος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη