Η Θεσσαλονίκη ζει στον ρυθμό του μεγάλου συλλαλητηρίου

Η Θεσσαλονίκη ζει στον ρυθμό του μεγάλου συλλαλητηρίου, στο οποίο δεκάδες χιλιάδες πολιτών από όλη τη χώρα θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ, με αφορμή τις πρόσφατες διπλωματικές εξελίξεις για την επίλυση του ζητήματος.


Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι, στην περιοχή του Λευκού Πύργου και στηρίζεται μεταξύ άλλων από  Παμμακεδονικές Ενώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, δημάρχους από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικούς  από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, και από δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και από όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Περίπου 500 είναι τα πούλμαν δε που θα καταφθάσουν στον Λευκό Πύργο με διαδηλωτές από όλη τη χώρα.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διευκρινίζουν ότι στόχος της διοργάνωσης «είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία». Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό του συλλαλητηρίου, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας, αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Ανακοινώσεις και από τα επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας - ΕΕΘ, ΕΒΕΘ και ΒΕΘ
​«Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας, αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών»«Τα τρία επιμελητήρια, ως φορείς έκφρασης του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης αλλά και ως φορείς της κοινωνίας της, αναγνωρίζουν πλήρως και σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις θέσεις του, ιδίως όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, «είναι εκ των ων ουκ άνευ να τονιστεί ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούμε να δούμε άλλο κράτος, που θα φέρει στην ονομασία του τον ελληνικό όρο "Μακεδονία"».

Ωστόσο, οι Διοικητικές Επιτροπές των Επιμελητηρίων αναφέρουν ότι ούτε οι φορείς αλλά ούτε και οι κοινωνίες διαπραγματεύονται ή διαχειρίζονται τα διεθνή θέματα. «Αρμόδια είναι πάντα η ελληνική κυβέρνηση, που έχει την υποστήριξη όλων μας προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία, που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια του Ελληνισμού», καταλήγουν.

Αρχιεπίσκοπος και Τσίπρας «συμφώνησαν»: Εθνική συναίνεση χωρίς φωνές 
«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Ενισχύσεις και από την Κρήτη
Ακολουθώντας την παράδοση του Μακεδονικού Αγώνα κατά τον οποίο πολλοί Κρήτες εθελοντές πολέμησαν στο πλευρό των Μακεδονομάχων, το συλλαλητήριο το στηρίζουν και πολλοί Κρητικοί οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα την εναντίωσή τους στη στάση των Σκοπίων. Μάλιστα, υπάρχουν μεγάλοι επιχειρηματίες από την Κρήτη, που όχι μόνο στηρίζουν το συλλαλητήριο, αλλά χρηματοδοτούν παράλληλα μετακινήσεις πολιτών προς τη Θεσσαλονίκη.


Τα μέτρα της Τροχαίας
Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης "Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία", θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄ Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ. Καραμανλή, Β. Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ' Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου).

Και... αντισυγκέντρωση
Την ίδια ώρα, στην πλατεία της Καμάρας, ομάδες αντιεξουσιαστών οργανώνουν... αντισυγκέντρωση...
Νεότερη Παλαιότερη