Νέα, εξευτελιστική σφαλιάρα στην Κυβέρνηση, στο θέμα της "Ελληνικός Χρυσός"

Ακυρώθηκε πρόστιμο 1,7 εκατ. στην Ελληνικός Χρυσός
Ήταν Ιανουάριος του 2016 και επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε εισηγήσεις για πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός για σειρά παραβάσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος κατά τα έτη 2012-2014, τόσο στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ολυμπιάδα όσο και στις Μαύρες Πέτρες και τον Μαντέμ Λάκκο. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία γλιτώνει τα πρόστιμα μετά από απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.
  
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ελέγχθηκε κατά την περίοδο 2012 έως και τα μέσα του 2014, οι εκθέσεις δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2015. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει ακόμη ένας χρόνος, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τα πρόστιμα για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας στις αρχές του 2016. Η καθυστέρηση αυτή είναι η αιτία στην οποία στέκεται το Πρωτοδικείο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, «η διοικητική διαδικασία ελέγχου παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρώνεται και το οικείο διοικητικό πρόστιμο για τις παραβάσεις αυτές πρέπει να επιβάλλεται εντός εύλογου χρόνου από την τέλεση της παράβασης, συνεκτιμώμενων των ιδιαίτερων συνθηκών της κάθε περίπτωσης. Υπό τα δεδομένα αυτά, το χρονικό διάστημα (33 μήνες) που μεσολάβησε από την έναρξη της διενέργειας του ελέγχου στο συγκεκριμένο υποέργο (5.4.2013) μέχρι την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης (8.1.2016) υπερβαίνει, κατά την κρίση του δικαστηρίου, τον εύλογο χρόνο εντός του οποίου όφειλε η διοίκηση να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική επιθεώρηση».

Αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως το δικαστήριο δεν αμφισβητεί τις περιβαλλοντικές παραβάσεις, αποφασίζει να ακυρώσει την επιβολή του προστίμου, ενώ όπως σημειώνεται, απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ελληνικού Δημοσίου, ότι νομίμως εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη, δεδομένων της πολυπλοκότητας του έργου, της ανάγκης για πληρέστερη τεκμηρίωση και του όγκου των προς συγκέντρωση και αξιολόγηση δεδομένων και στοιχείων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ελληνικό Δημόσιο επικαλέστηκε επίσης το χρονοβόρο της διαδικασίας, το γεγονός πως είναι σύνθετη (δειγματοληψίες για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων, αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν κυρίως κατόπιν καταγγελιών), καθώς και πως οι επιθεωρητές χειρίζονται παράλληλα και άλλες υποθέσεις.
Νεότερη Παλαιότερη