Ο Κωνσταντίνος Καλαμίδας, για το 1ο Social Media Day της Θεσσαλονίκης

Ο Κωνσταντίνος Καλαμίδας δίνει συνέντευξη στο Θεόδωρο Διαμαντόπουλο, για το 1ο Social Media Day που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Το σεμινάριο θέτει στην απαρχή του το marketing και τον κόσμο των Social Media Networks

Πόσο σημαντική είναι η χρήση των social media στο σύγχρονο «επιχειρείν»;
Επιτακτική θα τολμούσα να πω. Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και απόλυτα ξεκάθαροι. Τα social media βοηθούν κάθε επιχειρηματία/επαγγελματία στην προβολή της δουλειάς του,  ωστόσο στο τέλος της ημέρας σε κάποιους μπορεί να κάνει αισθητή τη διαφορά στο «ταμείο», σε κάποιους άλλους να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και σε άλλους καθόλου. 

Για παράδειγμα, ένα εμπορικό μαγαζί μπορεί να έχει απτά και άμεσα αποτελέσματα σε σχέση με έναν γιατρό ή δικηγόρο που θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει ο σύγχρονος επιχειρηματίας να είναι σε θέση ν’ αντιλαμβάνεται τα νέα επικοινωνιακά πεδία που ανοίγονται μπροστά του και να επιλέγει αυτά που του ταιριάζουν. Δεν κάνουν όλα, για όλους!

Πόσο εξοικειωμένες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις με τα social media;
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν κάνει σοβαρά βήματα. Πολλά από αυτά όμως δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Το facebook - αναφέρομαι σε αυτό διότι εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο sm - έχει κάνει την δημιουργία ενός επαγγελματικού Page αρκετά εύκολο. Ακόμα ευκολότερο έχει κάνει και τον τρόπο διαφήμισης σε αυτό. Και εκεί ακριβώς την «πατάνε» πολλοί. 

 Η επικοινωνία μέσω των social media δεν μπορεί να είναι απλά πυροτεχνήματα! Κάνουμε μια σελιδούλα βάζουμε και 5€ χορηγούμενες διαφημίσεις σε μερικά post να μαζέψουμε “like” και όλα καλά. Χρειάζεται σχεδιασμός, εκτέλεση, έλεγχος. Φυσικά υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνει μια επιχείρηση στον τρόπο που αξιοποιεί τα social media;
Για εμάς το κυριότερο λάθος είναι ένα και εξαιρετικά σημαντικό. 

Τα social media δεν δημιουργήθηκαν για να φέρουν πωλήσεις! Και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρό στον κάθε έναν από εμάς. Δημιουργήθηκαν, ισχυροποιήθηκαν και εξελίσσονται διότι κατάφεραν την κατάλληλη χρονική στιγμή, από άποψη τεχνολογίας, να φέρουν ανθρώπους πιο κοντά. Να δημιουργήσουν μία μοναδική online πολυπολιτισμική κοινότητα. 
Επιχειρήσεις μπήκαν σε αυτά για τα καταστήσουν οικονομικά βιώσιμα. Άρα όσο αυτές προσπαθούν να «πουλήσουν» άμεσα  πέφτουν στην παγίδα. Εδώ η πώληση έρχεται με άλλες μεθόδους. Social.

Πώς το digital marketing μπορεί να επιδράσει σε μία επιχείρηση;
Το digital Marketing είναι και αυτό “marketing”. Και το Marketing βασίζεται στα θεμελιώδη 4P (Product, Price, Place, Promotion). Αυτό που οφείλει να κάνει ο σύγχρονος επιχειρηματία είναι να μπορεί να σχεδιάζει δράσεις και να τις εκπονεί εκεί που πρέπει. 
Είτε είναι online είτε offline. Το Digital που εμείς το ονομάζουμε ΟΝlive έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, την αμεσότητα. Αν κάποιος μπορεί να αφουγκράζεται σε πραγματικό χρόνο το τι γίνεται Onlive αυτή τη στιγμή είναι 2 βήματα μπροστά!

Σε ποιούς τομείς θα ωφεληθεί κάποιος που θα παρακολουθήσει το social media day;
Για πρώτη φορά, και κυριολεκτώ σε αυτό, πραγματοποιείται ένα σεμινάριο για τα social media που θέτει το marketing τους, στην «απαρχή». Οι άνθρωποι που θα παρακολουθήσουν το 6ώρο σεμινάριο, θα μπορέσουν να καταλάβουν πως τα social media είναι ένα ισχυρό επικοινωνιακό κανάλι, ωστόσο για να τα εκμεταλλευτούν θα πρέπει να σκέφτονται και να πράττουν δημιουργικά. 14 ομιλητές σε 6 ώρες.  Ξεκινάμε από το 0 για να φτάσουμε στο 10. 

H Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου θα αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε ο κόσμος  τα social media και τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα.

*Ο Κωνσταντίνος Καλαμίδας, είναι Γενικός Διευθυντής της SHARE social agency και Project manager του Social Media Day – Thessaloniki. Από το 2008 διαχειρίζεται online communities ενώ με την SHARE sa αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται καθολικά δεκάδες επιχειρήσεις στα social media networks.

Νεότερη Παλαιότερη