«Πέντε καλά γλιάφα, τρία φράγκα…»

Η κινηματογραφική λέσχη Solaris σε συνεργασία με τον Κήπο έχει ξεκινήσει σειρά προβολών ταινιών, εγκαινιάζοντας τον τρίτο κύκλο της δραστηριότητάς της. Οι προβολές γίνονται τις Τρίτες, στις 19.00, στον Κήπο, Ορφανίδου 6, παράλληλος της Δωδεκανήσου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τέταρτη προβολή θα γίνει την Τρίτη 20/3/2018.

Θα προβληθεί η ταινία «Πέντε καλά γλιάφα, τρία φράγκα…» (79΄), του Δημήτρη Τράγγαλου, παραγωγής του 2018. Η ταινία-ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο παιχνίδι των μικρών παιδιών, στο χώρο δίπλα από το χωριό τους, όπου «έβγαιναν», μετά τη βροχή τα αρχαία νομίσματα, από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποκαλύφθηκε αργότερα. Αφορμή ήταν ένα βιβλίο μιας καθηγήτριάς τους, η οποία εξιστορεί τη ζωή της κατά την ολιγόχρονη παραμονή σε αυτό το μέρος. Ο σκηνοθέτης παραθέτει τις μνήμες του για να μιλήσει για την παιδική ηλικία, σε αυτό το χωριό της Ελλάδας.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η εξιστόρηση αφορά το σύνολο των ανθρώπων, τις μνήμες τους από την παιδική τους ηλικία, τη χαμένη αθωότητα, τη σύγκριση του τότε με το τώρα, τη νοσταλγία και τη σκληρή πραγματικότητα, όπως, σε αυτή την ταινία, τα γλιάφια, τα αρχαία νομίσματα, τα αγόραζε ένας έμπορος αρχαίων αντικειμένων, εν αγνοία των μικρών παιδιών που δεν ήξεραν την αξία τους. Είναι σίγουρο ότι ανάλογες ιστορίες μπορούν να διηγηθούν όλοι. Οι μνήμες ανακαλούνται από το φιλμικό κείμενο.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Δημήτρης Τράγγαλος, θα είναι μαζί μας, από την Αθήνα, στην προβολή, όπως και ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, ο οποίος έγραψε τη μουσική της, για να συνομιλήσουν για αυτή με το κοινό. 
Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός-μουσικός, θα παίξει με τη φυσαρμόνικά του, κάποια κομμάτια από τη μουσική της ταινίας, για να ενοποιηθεί το κοινό με το φιλμικό περιβάλλον, αλλά και για να απολαύσει τη μουσική που δίνει μία άλλη αίσθηση σε αυτή την ταινία-ντοκιμαντέρ.

Η ταινία δεν προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει όμως πάρει το δρόμο της για άλλα φεστιβάλ και για άλλες αίθουσες, μετά τη θέασή της στο τμήμα Αγορά, του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σας περιμένουμε την Τρίτη 20/3/2018, στις 19:00.
Είσοδος ελεύθερη.

Τη συζήτηση με το κοινό και το σκηνοθέτη που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης (κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών).

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσης
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
e:info@kipos-seminaria.gr
t: 2313078962 (6μμ – 10μμ)
Νεότερη Παλαιότερη