Αλλάζουν όλα στα αυτοκίνητα, τα επόμενα 3 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα δέσμη κανόνων ασφαλείας που υποχρεώνουν όλα τα καινούργια αυτοκίνητα να διαθέτουν αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης (ΑΕΒ), βοήθημα για τη διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας, κάμερες οπισθοπορείας και, ανίχνευση κόπωσης οδηγού μέχρι το 2021.

Ένα σύνολο από έντεκα συστήματα ασφαλείας θα καταστεί υποχρεωτικό για νέα αυτοκίνητα που θα εισέρχονται στην αγορά μέχρι την ημερομηνία αυτή, σώζοντας περίπου 7.300 ζωές και αποτρέποντας 38.900 σοβαρούς τραυματισμούς, μεταξύ 2020 και 2030.

Η αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης (Autonomous Emergency Braking-AEB) αναμενόταν από καιρό να καταστεί υποχρεωτική στα νέα μοντέλα. Το σύστημα -το οποίο επεμβαίνει αυτόματα στα φρένα του αυτοκινήτου σε περίπτωση που ο οδηγός δεν επιβραδύνει όταν συναντήσει εμπρός του ένα εμπόδιο-θεωρείται ότι μειώνει τις συγκρούσεις από πίσω κατά 38%. Οι κάμερες οπισθοπορείας, εν τω μεταξύ, πρόσφατα έγιναν υποχρεωτικές για τα νέα μοντέλα που πωλούνται στην Αμερική και προβλέπεται ότι θα σώζουν 95 ζωές το χρόνο στη χώρα αυτή.

Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ από το 2021 πρέπει επίσης να διαθέτουν «έξυπνο βοήθημα ταχύτητας [με δυνατότητα παράκαμψης]». Αυτό σημαίνει ότι οι κάμερες αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας θα λειτουργούν σε συνεργασία με τον περιοριστή ταχύτητας ενός αυτοκινήτου, ρυθμίζοντας αυτόματα την ανώτατη ταχύτητα ενός αυτοκινήτου με βάση το ισχύον όριο.


Τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει επίσης να εξοπλιστούν με καταγραφείς δεδομένων ατυχημάτων έως το 2021, καταγράφοντας πληροφορίες τηλεματικής μετά από κάθε σύγκρουση. Θα απαιτηθεί επίσης προ-εγκατάσταση αλκοολόμετρου , επιτρέποντας στους πιθανά μεθυσμένους οδηγούς να έχουν εύκολα μια συσκευή μέτρησης. Βοήθημα που θα μπορούσε να έχει άμεση σύνδεση με τη διακοπή λειτουργίας του αυτοκινήτου, αν δεν πάρει «καθαρό» δείγμα αναπνοής.


Υποχρεωτικά θα γίνουν επίσης τα συστήματα σηματοδότησης έκτακτης ανάγκης -τα οποία αναβοσβήνουν τα αλάρμ ή τα στοπ όταν ένα αυτοκίνητο φρενάρει δυνατά- ενώ θα βελτιωθούν οι ζώνες ασφαλείας, τα συστήματα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις και οι ζώνες σύγκρουσης πεζών.

Τα 11 συστήματα που θα γίνουν υποχρεωτικά μέχρι το 2021

  • Προηγμένο Φρενάρισμα Ανάγκης

  • Προεγκατάσταση υποδοχής αλκοολόμετρου

  • Ανίχνευση νωθρότητας και προσοχής (κόπωση)

  • Καταγραφέας Δεδομένων Ατυχήματος

  • Ειδοποίηση Φρεναρίσματος Ανάγκης

  • Δοκιμές προστασίας επιβατών με μετωπική σύγκρουση σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

  • Διεύρυνση της ζώνης πρόσκρουσης του κεφαλιού για πεζούς και ποδηλάτες - γυαλί ασφαλείας για περίπτωση σύγκρουσης

  • Έξυπνο Σύστημα Ταχύτητας

  • Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας

  • Προστασία πλευρικής σύγκρουσης σε κολόνα

  • Κάμερα οπισθοπορείας ή Σύστημα Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας 

Και τα νέα βαν που θα εισέρχονται στην αγορά από το 2021 οφείλουν να είναι εξοπλισμένα με τα παραπάνω συστήματα, εκτός από το «Προηγμένο Φρενάρισμα Ανάγκης». 

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν αποτελέσει το κλειδί για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, επιβάλλοντας την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της ευστάθειας (ESP) και των παιδικών καθισμάτων με στήριξη Isofix σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πιστοποιήθηκαν από το 2011. Το ABS εν τω μεταξύ έχει γίνει υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ από το 2004.

Οι θάνατοι που οφείλονται σε τροχαία σε όλη την ΕΕ μειώθηκαν κατά 43% μεταξύ των ετών 2005 και 2015, αλλά οι ειδικοί της ασφάλειας ανησυχούν ότι η πτώση έχει επιβραδυνθεί από το 2014, με 25.300 ανθρώπους να σκοτώνονται ετησίως στους δρόμους της ΕΕ. Τα νέα συστήματα ασφαλείας καθίστανται υποχρεωτικά για να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου Vision Zero της ΕΕ, το οποίο αποσκοπεί στο να προχωρήσει μέχρι το 2050 «κοντά σε μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς [στο δρόμο]». Ένας ενδιάμεσος στόχος για μείωση κατά 50% ισχύει για το 2030.

Ενώ οι καταναλωτές μπορεί να ανησυχούν ότι η προσθήκη περισσότερων υποχρεωτικών συστημάτων ασφαλείας θα ανεβάσει την τιμή των αυτοκινήτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η ανάλυσή της δείχνει ότι «θα έχει ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στην τιμή των νέων αυτοκινήτων». Η Κομισιόν έχει βάλει στην άκρη 450 εκατ. για τα κράτη μέλη της ΕΕ, «συμβάλλοντας στην οδική ασφάλεια, στην ψηφιοποίηση και την πολύ-τροπικότητα [εφοδιαστική μεταφορών]».

Άλλα συστήματα που θα τεθούν σε εφαρμογή τα προσεχή χρόνια περιλαμβάνουν την ανίχνευση πεζών και ποδηλάτων για φορτηγά, ενώ η Κομισιόν θα βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ «να εντοπίζουν συστηματικά τα επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου», προκειμένου να «στοχεύουν καλύτερα στις επενδύσεις». Αυτό μαζί με τα υποχρεωτικά νέα συστήματα ασφαλείας, η ΕΕ υπολογίζει ότι θα σώσουν περίπου 10.500 ζωές και θα αποτρέψουν 60.000 βαρείς τραυματισμούς.


Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ασφαλείας, η επικεφαλής των αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Elżbieta Bieńkowska, δήλωσε: «Το 90% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Τα νέα υποχρεωτικά συστήματα ασφάλειας που προτείνουμε σήμερα θα μειώσουν τον αριθμό των ατυχημάτων και θα ανοίξουν το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς οδηγούς, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης οδήγησης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι τέσσερα επιπλέον συστήματα θα γίνουν υποχρεωτικά «μερικά χρόνια αργότερα».

Νεότερη Παλαιότερη