Ώρα 10:00 : Πάνω από 50 πλέον οι νεκροί στην νέα Εθνική τραγωδία


Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν την τραγωδία από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά της Αττικής. Οι εικόνες που έχουν αντικρύσει όσοι βρέθηκαν στα σημεία που πέρασε η πύρινη λαίλαπα είναι τουλάχιστον φρικιαστικές. Και θεωρείται βέβαιο ότι οι 50 νεκροί δεν θα είναι ο τελικός απολογισμός από το κακό που χτύπησε στην καρδιά του καλοκαιριού ανυποψίαστους πολίτες.

Οι νεκροί είναι τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα και οι ιστορίες πίσω από τον χαμό βρεφών, παιδιών, των μανάδων τους αλλά και ανθρώπων που έπεσαν στις φλόγες για να σώσουν τους δικούς τους θα μας στοιχειώνουν για καιρό. Μανάδες βρέθηκαν στα καμένα νεκρές να έχουν σκύψει πάνω από τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Γονείς έπεφταν με τα παιδιά τους στην θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες που έγλειφαν την ακτή. Και όλα αυτά στην καρδιά της Ελλάδας στην Αττική σε μια περιοχή λίγο πιο έξω από την Αθήνα. Τους κυνηγούσε ο θάνατος και δυστυχώς τους έπιασε…


30 οι νεκροί στο Κόκκινο Λιμανάκι - Οι 26 βρέθηκαν αγκαλιασμένοι

Όσα λόγια και να πει κανείς μπροστά στην απώλεια που βιώνουμε από χθες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι είναι λίγα. Οι διασώστες του Ελληνικού Ερυρθού Σταυρού βρέθηκαν μπροστά σε μια μακάβρια ανακάλυψη. Βρήκαν 26 ανθρώπους νεκρούς σε ένα οικόπεδο - κυρίως οικογένειες να κείτονται νεκροί και αγκαλιασμένοι λίγα μέτρα από την θάλασσα.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Οικονομόπουλος λέγοντας μάλιστα ότι τέτοιες εικόνες είχε να δει από τον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας. Γονείς με παιδιά αγκαλιασμένοι κείτονταν νεκροί στο οικόπεδο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι τρείς άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί εκεί κοντά και άλλη μια γυναίκα μόνη της. Συνολικά πλέον ο άριθμός των νεκρών φτάνει τους 54!

Επιχείρησαν να φύγουν αλλά βρέθηκαν μπροστά στα βράχια

Στο σημείο της τραγωδίας στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι όπου έχουν βρεθεί οι σοροί ακόμη 26 ανθρώπων, έχουν φτάσει αυτή την ώρα περίπου τριάντα πυροσβέστες και αστυνομικοί όπως μεταδίδει ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας από την περιοχή.

Όπως περιγράφει ο φωτοερπόρτερ του ΑΠΕ, το χωράφι με τα απανθρακωμένα πτώματα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες.

"Ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί"! 1.000 σπίτια κατεστραμμένα, 300 οχήματα καμμένα

Η σοκαριστική δήλωση ανήκει στον Βαγγέλη Μπουρνούς, δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου. «Ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξέφρασε ξανά φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Παιδιά ανάμεσα στους 26 νεκρούς

Σοκαριστική η μαρτυρία του Βασίλη Ανδριόπουλου, επικεφαλής των διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της ομάδας που εντόπισε τους 26 νεκρούς σε χωράφι στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Μέσα στα αυτοκίνητά τους βρέθηκαν οι περισσότεροι από τους νεκρούς. Υπάρχουν, σύμφωνα με πληφορορίες, τρεις νεκροί στην ταβέρνα και μια γυναίκα σε σημείο εκεί κοντά. Έτσι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 54!


Χαμένες ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και το φυσικό περιβάλλον άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Ραφήνας - Πικερμίου και ιδιαίτερα τον οικισμό Μάτι.

O δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς επιβεβαίωσε ότι έχουν βρεθεί οι σοροί ακόμη 26 ανθρώπων (και μικρών παιδιών) σε σημείο της ακτής -και συγκεκριμένα στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Μάκρη, όπου προσπάθησαν να αποφύγουν την πύρινη λαίλαπα.

Ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε το φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές, είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του πως «ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Στην ανατολική Αττική και ειδικότερα στην περιοχή Μάτι και Ζούμπερι είναι σοκαριστικές. Σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, άνθρωποι έπεφταν το βράδυ στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει.

Έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους.

Οι τελευταίοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

H ανατολική και η δυτική Αττική έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή από το εξωτερικό και αναμένεται σήμερα (Κύπρος, Ισπανία).

Σήμερα θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια".

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ, ο κ. Μπουρνούς έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή.

«Το Μάτι έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Απεγκλωβίστηκαν 689 άνθρωποι απ’ τις ακτές της Ραφήνας
Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.


Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.

Η φρεγάτα «Έλλη» περισυνέλλεξε 4 νεκρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των εγκλωβισμένων στην περιοχή της Ραφήνας, περισυνέλεξε 4 νεκρούς από την θάλασσα.


Νεότερη Παλαιότερη