Εφιαλτικά τα νούμερα της ανεργίας στην Μακεδονία


Μεσαίωνας στην καρδιά του Βορρά… Ανεργία, αδήλωτη η εκ περιτροπής εργασία και φυγή στο εξωτερικό διαλύουν την κεντρική Μακεδονία. Αδήλωτη και εκ περιτροπής εργασία, μισθοί πείνας, απληρωσιές, bullying από εργοδότες για ένα κομμάτι ψωμί και υψηλά ποσοστά ανεργίας συνθέτουν το σκηνικό στην κεντρική Μακεδονία.

Την ώρα που η κυβέρνηση βάζει… γραβάτες και υπόσχεται έξοδο από τα Μνημόνια, οι κάτοικοι (εργαζόμενοι και άνεργοι) των επτά νομών στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας νιώθουν τη θηλιά στον λαιμό τους να σφίγγει περισσότερο και δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους που «τρέχουν».

Ο εργασιακός «Μεσαίωνας» ζει και βασιλεύει, την ώρα που η ανεργία σε μεγάλες πόλεις, όπως καταγγέλλουν πρόεδροι των κατά τόπους εργατικών κέντρων, ξεπερνά το 50%. Η κατάσταση είναι τραγική, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να εύχονται να είχαμε μισθούς Βουλγαρίας, αφού υπάρχουν επιχειρηματίες που ζητούν από τους υπαλλήλους τους να είναι ικανοποιημένοι με τα… 200 ευρώ που τους δίνουν για μισθό.

  • Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, η πραγματική ανεργία στην πόλη ξεπερνά το 30%. Σε αυτούς, βέβαια, δεν συνυπολογίζονται εκείνοι που εργάζονται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αφού για ης αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θεωρούνται εργαζόμενοι. «Η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με δικές μας μετρήσεις, είναι αυξημένη κατά 5% από τα στοιχεία που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στη δημοσιότητα» λέει ο κ. Τσαραμπουλίδης. Θεωρεί πληγή για την πόλη την κατ’ εκτίμηση αποχώρηση περίπου 50.000 επιστημόνων την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Καταγγέλλει πως υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν με πλήρη απασχόληση υπαλλήλους, τους οποίους όμως δηλώνουν ως μερικής απασχόλησης για ασφαλιστικές διευκολύνσεις. «Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις ολόκληρους μήνες» υποστηρίζει στη δημοκρατία ο κ. Τσαραμπουλίδης.
  • Στο 32% κινείται η πραγματική ανεργία στις Σέρρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εκεί Εργατικού Κέντρου Άλκη Απιδόπουλο. «Υπάρχουν επιχειρηματίες που ‘ασελγούν’ στους εργαζομένους όσο ο νόμος τούς δίνει δικαιώματα» σχολιάζει και κάνει λόγο για επιχειρηματικότητα που στηρίζεται σε διήμερη απασχόληση δύο ωρών με μισθούς 250 ευρώ. «Την ίδια ώρα, στη Βουλγαρία υπάρχουν επιχειρήσεις που δίνουν σε Έλληνες εργαζομένους πολύ καλύτερους μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ «λέει ο κ. Απιδόπουλος.
  • Στο Κιλκίς οι άνεργοι είναι περισσότεροι από τους απασχολουμένους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γιώργο Ιωαννίδη, η ανεργία ξεπερνά το 50%. «Υπάρχει πλήρης αποβιομηχάνιση της περιοχής. Όλοι οι νέοι μας μετανάστευσαν στο εξωτερικό» υποστηρίζει ο κ. Ιωαννίδης.
  • Στην Πιερία, όπως υποστηρίζει η πρόεδρος του Ε.Κ. Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 40%. Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντίνου, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που κάνουν μεροκάματο μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά τον μήνα και λαμβάνουν ως μισθό… ψίχουλα. Στην Ημαθία η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική. Εκτός από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν «μαύρα», ενώ οι τυχεροί λαμβάνουν μόλις… δύο ένσημα τον μήνα.
  • Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Ταχματζίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, η πραγματική ανεργία αγγίζει το 35%. «Έχουμε φτωχούς εργαζομένους» λέει. Στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την πρόεδρο του εκεί κέντρου Θεοδώρα Γιοβανοπούλου, η ανεργία ξεπερνά το 42%.
  • Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Χρήστο Ζαφειρούδα, η κατάσταση είναι καλύτερη συγκριτικά με τους άλλους νομούς της περιφέρειας, με την πραγματική ανεργία να εκτιμάται στο 24%.
  • Στην Πέλλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου, η ανεργία ξεπερνά το 40%. Η ίδια, πάντως, βλέπει μικρή σταδιακή υποχώρηση.

  • [ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Βαγγέλη Στολάκη, 19/07/2018]
Νεότερη Παλαιότερη