Και Έλληνας στα θύματα της τρελής φόνισσας : Δέκα συνολικά τα θύματα της


Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας τη Μπεάτε Τσέπε, μοναδική επιζήσασα μιας νεοναζιστικής ομάδας που διέπραξε δέκα φόνους με ρατσιστικό κίνητρο, αφού την έκρινε ένοχη για δέκα ανθρωποκτονίες.
Το δικαστήριο του Μονάχου έκρινε την 43χρονη Τσέπε ένοχη για συμμετοχή στην ομάδα Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), τα τρία μέλη της οποίας σκότωσαν οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007. Επίσης της στέρησε το δικαίωμα να ζητήσει την υπό όρους απελευθέρωσή της έπειτα από 15 χρόνια εξαιτίας «της ιδιαίτερης σοβαρότητας» των πράξεών της.

Η Τσέπε δικάζεται από τον Μάιο του 2013. Έχει παραμείνει σιωπηλή στη μεγαλύτερη διάρκεια της δίκης, όμως έχει αρνηθεί ότι συμμετείχε στους φόνους αυτούς που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας. Ωστόσο έχει δηλώσει, μέσω του δικηγόρου της, ότι νιώθει ηθικά υπεύθυνη επειδή δεν τους σταμάτησε, ενώ πρόσφατα παραδέχθηκε ότι η ακροδεξιά ιδεολογία «δεν έχει πια καμία σημασία για εκείνη».

«Σας παρακαλώ μην με καταδικάσετε για κάτι που δεν θέλησα και δεν διέπραξα», είπε πρόσφατα απευθυνόμενη στον πρόεδρο του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκελτς.

Η Τσέπε καταδικάστηκε επίσης για δύο επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων μεταναστών και 15 ληστείες τραπεζών, τις οποίες διέπραξε μαζί με τους Ούβε Μπένχαρντ (34 ετών) και τον Ούβε Μούντλος (38 ετών), που ανήκαν επίσης στην οργάνωση NSU, με τους οποίους έζησε επί 14 χρόνια στην παρανομία.

Άλλοι τέσσερις νεοναζιστές που δικάζονταν μαζί με την Τσέπε επειδή προσέφεραν επιμελητειακή στήριξη στην ομάδα καταδικάστηκαν σε ποινές από δυόμιση έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.

Τον Νοέμβριο του 2011 ο Μούντλος και ο Μπένχαρντ βρέθηκαν νεκροί από την αστυνομία σε ένα τροχόσπιτο, λίγο πριν συλληφθούν. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι αυτοκτόνησαν ή ότι ο ένας από αυτούς σκότωσε τον συνεργό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Η υπόθεση αυτή είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Γερμανίας και έφερε στο φως τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών Πληροφοριών Εσωτερικού, αλλά και τους κινδύνους των δικτύων της ακροδεξιάς.

Επίσης έφερε σε δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς οι δολοφόνοι κατάφεραν να δρουν ανενόχλητοι επί χρόνια. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την «ντροπή» της χώρας της για τα εγκλήματα αυτά.

Οι δολοφονίες που συντάραξαν τη Γερμανία – Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης
Από το 2000 έως το 2007 η Γερμανία συγκλονίστηκε από εννέα διαδοχικές δολοφονίες μεταναστών και μιας αστυνομικού. Τα 8 θύματα ήταν Τούρκοι και το 9ο ήταν ο Έλληνας μετανάστης, Θεόδωρος Βουλγαρίδης.

Το 2011 δυο κουκουλοφόροι επιχειρούν να ληστέψουν μια τράπεζα και μετά αυτοκτονούν βάζοντας φωτιά στο τροχόσπιτό τους. Εκεί, οι αρχές βρίσκουν το όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί στις δολοφονίες των 9 μεταναστών και σε αυτή μίας Γερμανίδας αστυνομικού. Εκτός από το όπλο βρέθηκε και οπτικό υλικό από τους τόπους των εγκλημάτων.

 Λίγες ημέρες μετά η Μπεάτα Τσάπε εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα και ομολογεί ότι ήταν συνεργός με τους δύο δράστες της ληστείας που είχαν αυτοκτονήσει. Ομολογεί επίσης ότι είχαν ιδρύσει τη νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Nationalsozialistischer Untergrund (Εθνικοσοσιαλιστική Αντίσταση) και αναφέρθηκε στις δολοφονίες των μεταναστών, λέγοντας ότι είχαν κίνητρο το ρατσιστικό μίσος. Όσο για την αστυνομικό την σκότωσαν απλώς επειδή ήταν γυναίκα.

Ο Έλληνας ομογενής Θοδωρής Βουλγαρίδης από τις Σέρρες έπεσε νεκρός τον Ιούνιο του 2005 από τους νεοναζί. Τον εκτέλεσαν στην κυριολεξία. Τον πυροβόλησαν εξ’ επαφής στο κεφάλι. Είχε ξεκινήσει ως ελεγκτής στα τρένα και κατάφερε να ανοίξει μαζί με έναν φίλο του Γερμανό ένα μαγαζί με κλειδιά. Το είχε μόλις 15 ημέρες ανοικτό και αισθανόταν ότι κάτι είχε καταφέρει. Ήταν μόλις 46 ετών.

Νεότερη Παλαιότερη