Θρήνος για δύο μάνες, που έχασαν συζύγους και από δύο παιδιά


Εκατόμβη: Τουλάχιστον 74 νεκροί-Μαρτυρίες και ιστορίες που συγκλόνισαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την τραγωδία που εκτυλίσσεται από χθες στην ανατολική Αττική.

Ο τραγικός απολογισμός, μέχρι στιγμής, είναι 74 νεκροί. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί και άλλο λόγω των αγνοούμενων. Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς δεν απέκλεισε ο αριθμός να είναι τριψήφιος.

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Σταυρούλα Μαλλίρη ενημέρωσε επισήμως για 74 νεκρούς και για 187 τραυματίες.

Παράλληλα, 164 ενήλικες τραυματίσθηκαν και αναζήτησαν βοήθεια στα νοσοκομεία. Από αυτούς παραμένουν στα νοσοκομεία οι 71.

Από τη φονική πυρκαγιά τραυματίσθηκαν επίσης 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 12 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Παίδων.

Η αποκάλυψη που σόκαρε, 25 άνθρωποι νεκροί, αγκαλιασμένοι

Το θέαμα που αντίκρισαν αρχικά οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, στον Αργυρό Γυαλό στο Μάτι, ήταν σοκαριστικό. 25 άνθρωποι νεκροί σε ένα οικόπεδο και 4 ακόμη στα αυτοκίνητά τους σε διπλανούς δρόμους.

Οπως συμπεραίνεται, οι 21 αυτοί άνθρωποι, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές, προσπαθώντας να σωθούν αναζητούσαν διαφυγή με τα αυτοκίνητά τους. Κατευθύνονταν προς τη θάλασσα για να γλιτώσουν. Ωστόσο, έφθασαν σε αδιέξοδο. Στο τέλος του δρόμου υπήρχε γκρεμός, δεν μπορούσαν να κατέβουν. Κατευθύνθηκαν σε παρακείμενο οικόπεδο και πριν προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε τους κύκλωσε η φωτιά. Κάποιοι κάηκαν, άλλοι πνίγηκαν από τους καπνούς. 

Καθώς ανάμεσα στους 21 αυτούς ανθρώπους υπήρχαν οικογένειες με παιδιά, κάποιοι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Προφανώς αναλογιζόμενοι ότι δεν υπάρχει άλλη σωτηρία, το μόνο που τους έμενε να κάνουν ήταν να αγκαλιαστούν.

Σε διπλανούς δρόμους βρέθηκαν νεκροί σε αυτοκίνητα ακόμη τρεις άνθρωποι.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες
Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν. 

Ενδεικτικά,στο σπίτι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν χθες το απόγευμα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τα εγγόνια τους που φιλοξενούσαν, μαζί με την νταντά τους. 

Η τελευταία και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ενώ το σπίτι το είχε κυκλώσει η φωτιά. 
Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγγενείς και γείτονες, το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά γύρω στις 18:30 χθες το απόγευμα ότι αδυνατεί να φύγει. 

Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να σπεύσουν και να τους σώσουν. Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και ενημέρωσε αρχικώς ότι δεν είδαν κανέναν. 

Δυστυχώς, μετά από λεπτομερέστερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.Όπως όλα δείχνουν, η γυναίκα ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, προτίμησε να ακολουθήσει τον σύντροφο της ζωής της, στον θάνατο.

«Οι απανθρακωμένοι μοιάζουν με κούκλες»

Διακόσια μέτρα βορειότερα διασώστες αναζητούν στη θάλασσα αλλά και σε κάθε καμένο διαμέρισμα τέσσερις αγνοούμενους, εκ τω οποίων έναν πατέρα με την ανήλικη κόρη του. 

Ο γιος του εντοπίστηκε νωρίτερα πνιγμένος στη θάλασσα. 

Πυροσβέστες που έσπευσαν από την επαρχία για να συνδράμουν συγκλονίζουν όταν μας λένε ότι τα απανθρακωμένα πτώματα που εντοπίζουν έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ από τη φωτιά που μοιάζουν με παιδικές κούκλες.

Με μικρές ή καθόλου ζημιές γλύτωσαν από την πύρινη λαίλαπα ορισμένα σπίτια της περιοχής, ενώ άθικτα έμειναν τα ξενοδοχεία επί της Ποσειδώνος όπως το Mati, το eHotel, το Cabo Verde και το Ramada, καθώς και οι θερινοί κινηματογράφοι Ρία και Μαϊάμι.

Είδα μια 13χρονη να πηδάει στο γκρεμό

Στο Κόκκινο Λιμανάκι μία γυναίκα είδε ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει από το γκρεμό στη θάλασσα και να σκοτώνεται.

Η ίδια ήταν δύο ώρες μέσα στη θάλασσα προσπαθώντας να γλιτώσει από την πυρκαγιά.

Η κυρία Μαρία Πάτσιου, είπε στους δημοσιογράφους ότι είδε μία κοπέλα 13 ετών να πηδάει από το γκρεμό προκειμένου να γλιτώσει από τη φωτιά και σκοτώθηκε.

Μάλιστα είπε πως το φόρεμα του κοριτσιού είχε πιάσει φωτιά.

«Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από εμάς, υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο, μετά ήρθε άλλο ένα, αλλά η φωτιά έφτασε εδώ πολύ γρήγορα. Στο οικόπεδο δεν ξέρω τι έγινε. Είδα μία κοπελίτσα 13 ετών που πήδηξε από το γκρεμό. Καιγόταν, στην απελπισία της πήδηξε. Προφανώς δεν μπορούσε να δει λόγω του καπνού».

Φρίκη: Νεκροί ο πατέρας και ο αδελφός της 13χρονης

Ωρες αργότερα, ήρθαν κι άλλα τραγικά νέα για την ίδια οικογένεια. Ο πατέρας και ο αδελφός του κοριτσιού βρέθηκαν απανθρακωμένοι, δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας, καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Η τραγική μητέρα, που ήδη είχε πένθος καθώς πριν από μόλις δέκα ημέρες είχε χάσει τη δική της μητέρα, δεν βρισκόταν στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Ελειπε από το εξοχικό της οικογένειας καθώς εργαζόταν στην Αθήνα

Νεότερη Παλαιότερη