Το ΚΘΒΕ επιστρέφει από 21 Αυγούστου στην Θεσσαλονίκη

Το καλοκαιρινό εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ επιστρέφει από 21 Αυγούστου
Πάνω από 2.500 Έλληνες και ξένοι θεατές έχουν παρακολουθήσει έως σήμερα τις τέσσερις θεατρικές προτάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για το καλοκαίρι, που παρουσιάζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο Βασιλικό Θέατρο.

H «Ασκητική», το «Δε σε ξέχασα ποτέ», το «Αfter the campsite: Από δω κι εμπρός» και «Οι Ηλίθιοι» θα συνεχιστούν από 21 Αυγούστου 2018, μετά από μια σύντομη παύση την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (13 έως 20 Αυγούστου).

Όσοι μείνουν στην πόλη μπορούν να απολαύσουν το λόγο του Καζαντζάκη, την ιστορία και τα τραγούδια της Εβραίας σεφαραδίτισσας Ζάνα, μια σύγχρονη θεατρική ματιά στο προσφυγικό αλλά και μια σπαρταριστή κωμωδία, στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018.

Γενική είσοδος: 5€
Τρίτη έως Παρασκευή, ραντεβού στις 21.00
  • Τρίτη: «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Αντρέα Κουτσουρέλη
  • Τετάρτη: «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα
  • Πέμπτη: «AFTER THE CAMPSITE: ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα
  • Παρασκευή: «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» του Νηλ Σάιμον, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου


Όλες οι παραστάσεις παρουσιάζονται με αγγλικούς υπέρτιτλους.


ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ1. «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Νίκου Καζαντζάκη
Σκηνοθεσία: Αντρέας Κουτσουρέλης
Κάθε Τρίτη, στις 21.00 

«Ασκητική», μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός πυκνού κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.


Έγραψαν για την παράσταση:
«Μια λιτή και λεπτοδουλεμένη παράσταση, μια ιεροτελεστία που ταιριάζει στο φιλοσοφικό έργο, η οποία αιχμαλωτίζει το κοινό και αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του.»
xaidarisimera.gr

«Η σκηνοθετική γραφή, με πολλές σκέψεις στο υπόβαθρό της, ακολούθησε επιλεκτικά τη ροή του κειμένου, στοχεύοντας στην ανάδειξη του φιλοσοφικού οράματος του συγγραφέα για τον άνθρωπο και τον κόσμο.»
Αγγέλα Μάντζιου, 
cityculture.gr

«Το έργο που ήδη από την πρεμιέρα του το 2017 για το «Έτος του Καζαντζάκη» στην Θεσσαλονίκη έχει παρουσιαστεί πολλές φορές σε διάφορα θέατρα, ενθουσίασε αυτή τη φορά Κινέζους θεατές που είδαν την παράσταση και μίλησαν για την μεγάλη τους χαρά να απολαύσουν ένα τόσο σημαντικό έργο που αρκετοί ήδη γνώριζαν τουλάχιστον αποσπασματικά. Η ελληνική γλώσσα στους μη ελληνομαθείς φάνηκε ευχάριστα ρυθμική και το νόημα του έργου κίνησε την περιέργεια για περισσότερη εμβάθυνση στο έργο του Έλληνα συγγραφέα και την ελληνική λογοτεχνία γενικότερα.»
Εύα Παπαζή, China Radio International (Ελληνική Υπηρεσία 
«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Κάθε Τετάρτη, στις 21.00


Μια μουσικοθεατρική παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που ερμηνεύει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους. Ένα έργο του Λέοντα Α. Ναρ, που μας θυμίζει πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.Έγραψαν για την παράσταση:

«Ο Λέων Ναρ, ύστερα από πέντε ερευνητικά επιστημονικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη και τους Εβραίους της πόλης, «βουτάει» για πρώτη φορά στην πρόζα. Γράφει ανασύροντας από τις μνήμες, εικόνες, ήχους της δικής του κληρονομιάς με τα σεφαραδίτικα που άκουγε να μιλούν στο σπίτι παππούδες, γιαγιάδες, γονείς.»
Γιώτα Μυρτσιώτη, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η παράσταση θυμίζει πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες και έχει αναφορές στην ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ως εκ τούτου στο μεγαλύτερο ίσως τραύμα που έχει υποστεί πληθυσμός της πόλης…»
Κυριακή Τσολάκη, Μακεδονία«Ένας φόρος τιμής στην ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.»
Πλήκα Μαρούλα, ΑΥΓΗ

«Ο Μιχάλης Σιώνας με τη σύζευξη μορφών τέχνης (υποκριτικής, μουσικής, τραγουδιού, χορού) και τεχνολογίας, έδωσε μέσα σε εβδομήντα λεπτά μια ολόκληρη εποχή και τις συνιστώσες της. Γιαγιά και εγγονός ανακάλεσαν εικόνες κι εμπειρίες, ζωντάνεψαν σκηνές περασμένων χρόνων, σκόρπισαν τον Ενεστώτα και τον Παρατατικό στην αίθουσα ασύμμετρα, απρόσμενα αλλά συγκινητικά και ενθουσίασαν τους θεατές. Ζωντανή μουσική επί σκηνής κι ένα έξοχο εύρημα. Κάθε επιφάνεια έγινε οθόνη, όπου προβλήθηκαν στιγμιότυπα-ντοκουμέντα, ενώ η κάμερα σε λειτουργία κατέγραφε τη δράση και την παρουσίαζε ταυτόχρονα πάνω σε τοίχο, σε έπιπλα, σε σώματα, σε μαντήλες.»
Παύλος Λεμοντζής, thesspress.gr
3. «AFTER THE CAMPSITE: ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ»
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Κάθε Πέμπτη, στις 21.00


Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι του ΚΘΒΕ για νεαρούς πρόσφυγες. Δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Έγραψαν για την παράσταση:

«Σπάνια το ελληνικό θέατρο έχει υπάρξει με τόση αυτογνωσία, ζωντάνια και αναγκαιότητα ̶ και ακόμα πιο σπάνια, με τόσες πολλές οπτικές γωνίες που να εναρμονίζονται σε ένα και μοναδικό πλαίσιο ̶ όσο κατά τη διάρκεια του After the Campsite.»
Francesco Chiaro, teatro.persinsala.it - Ιταλία

«Η παράσταση, πέρα από σχόλιο για την τραγωδία της προσφυγικής κρίσης, αποτελεί κι ένα σχόλιο για μια Ευρώπη η οποία εφαρμόζει άδικες πολιτικές λιτότητας με σκοπό να καλύψει τα κενά στις τσέπες των εμπνευστών της, εγκλωβίζοντας έτσι εκατομμύρια νέους σε μια νοσηρή κατάσταση φτώχειας, και οδηγώντας τους στην αυτο-αμφισβήτηση και στην απόγνωση.»
Εύα Τσουκαλά, parallaximag.gr

«Το στήσιμο της παράστασης έγινε με τους όρους ενός σύγχρονου κοινωνικού θεάτρου με απεύθυνση σε ένα ήδη υποψιασμένο κοινό… Η ένταση, η ζέση και το νεύρο των τριών νέων ηθοποιών γίνονταν αισθητά σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης στο σώμα, την κίνηση και τα φωνητικά τους μέσα…»
Μαρία Δουκάκη, artic.gr
«ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» του Νηλ Σάιμον
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Κάθε Παρασκευή, στις 21.00 

Μια ρομαντική κωμωδία, ένα έργο που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα γραμμένο από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Νηλ Σάιμον.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.


Έγραψαν για την παράσταση:

«Μας θυμίζει τα θεατρικά μπουλούκια του παλιού καλού καιρού και μας ταξιδεύει στη θεατρική διαδικασία με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο.»
Ελένη Σκάρπου, Δημοκρατία

«Με μεγάλο ενθουσιασμό, περισσότεροι από 260 μαθητές από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο και από το Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας Νεάπολης-Συκεών παρακολούθησαν, απόλαυσαν και καταχειροκρότησαν τη ρομαντική αλλά δυνατή κοινωνική σάτιρα Οι Ηλίθιοι...»
life-events.gr
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 5€

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30- 21.30
Κλειστό από 13 έως 19 Αυγούστου

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη: 10:00 - 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00
Κλειστό από 6 έως 19 Αυγούστου

Πληροφορίες:
 Τ. 2315 200 200
Νεότερη Παλαιότερη