Γνωστοί στις Αρχές, οι φονιάδες του 23χρονου Νίκου


Μάχη σώμα με σώμα έδωσε με τους ληστές του ο 25χρονος Νίκος Μ., πριν βρεθεί στο κενό και αφήσει την τελευταία του πνοή στα βράχια του Φιλοπάππου.

Οι τρεις συλληφθέντες, δύο υπήκοοι Πακιστάν (17 και 25 ετών) κι ένας Ιρακινός (28 ετών), τον απείλησαν με μαχαίρι και σπασμένο μπουκάλι, ενώ πάλεψαν μαζί του προκειμένου να του αποσπάσουν κάποιες χρυσές αλυσίδες που φορούσε στον λαιμό.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός υποδιευθυντής Θοδωρής Χρονόπουλος, ο νεαρός φοιτητής και η 23χρονη Πορτογαλίδα φίλη του έφτασαν στο λόφο του Φιλοπάππου και κάθισαν σε βραχώδη περιοχή. Γύρω στις 22:50 το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου τους πλησίασαν δυο αλλοδαποί, ζητώντας τους τσιγάρο. Όταν το θύμα τους απάντησε ότι δεν είχε, τα δυο άτομα αποχώρησαν, επιστρέφοντας όμως στη συνέχεια, μαζί με τρίτο άτομο, απαιτώντας, με την απειλή μαχαιριού, χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο 25χρονος Νίκος Μ. τους είπε ότι δεν είχαν χρήματα και τότε ο ένας από τους τρεις αφαίρεσε από την τσάντα της 23χρονης κινητό τηλέφωνο καθώς και πορτοφόλι, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ περίπου, το διαβατήριό της και κάρτες ελληνικών και πορτογαλικών τραπεζών.

Οι άλλοι δυο δράστες συνέχιζαν με την απειλή μαχαιριού να ζητούν χρήματα από τον 25χρονο, ο οποίος, υπό την απειλή αυτή και προφανώς συνεπεία αυτής, βρέθηκε στον γκρεμό με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και η 23χρονη φίλη του, κάλεσε την Αστυνομία. «Εγώ και ο άλλος συνεργός μου κρατούσαμε σπασμένο μπουκάλι και τον φοβίζαμε για να μας δώσει το κινητό του.

Εκείνος έκανε όλο και πιο πίσω πάνω στα βράχια. Εμείς όλο και τον πλησιάζαμε με το σπασμένο μπουκάλι για να τον φοβίσουμε όλο περισσότερο. Τότε εκείνος έχασε την ισορροπία του και έπεσε...», κατέθεσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- κατά την προανάκριση οι δύο Πακιστανοί. Οι ισχυρισμοί τους δεν φαίνεται να πείθουν τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, που εκτιμούν ότι πάνω στην πάλη έσπρωξαν τον Νίκο Μ. στον γκρεμό.

Πώς έγινε ο εντοπισμός των δραστών
Στη συνέχεια, ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Θανάσης Κοκκαλάκης, εξήγησε το πώς ενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επιτευχθεί ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών. «Απαιτήθηκε λοιπόν συνδυαστική επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων και των ερευνητικών δεδομένων της υπόθεσης, που μας οδήγησαν: αρχικά στην σκιαγράφηση του προφίλ των εμπλεκομένων, στη συνέχεια στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους, και εντέλει στον εντοπισμό τους», ανέφερε ο κ. Κοκκαλάκης και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήσαμε πρωτίστως όλα τα στοιχεία από τις Βάσεις Δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία σε συνδυασμό με πηγές και δίκτυα πληροφόρησης, ώθησαν τις έρευνες μας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Τα δεδομένα που προέκυπταν στην πορεία της ερευνητικής μας προσπάθειας συσχετίστηκαν με βιομετρικά στοιχεία που αντλήσαμε από τις Ομάδες Ερευνών -που είχαμε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή και δραστηριοποιήθηκαν μεθοδικά σε όλες τις φάσεις των αστυνομικών ερευνών-, καθώς επίσης και με εγκληματολογικά πειστήρια από την ενδελεχή αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος».

Ο ταξίαρχός της Ασφάλειας Αττικής ανέφερε ότι «με βάση την κλιμάκωση αυτή -και αφού καταφέραμε να επικεντρωθούμε στους τρεις εμπλεκομένους-, επεκτείναμε το πεδίο των ερευνών μας σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως σε σημεία της παραμεθόριου, καθώς είχαμε ισχυρές ενδείξεις ότι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ο εντοπισμός των δυο δραστών, στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, επιβεβαίωσε τον ορθό προσανατολισμό των ερευνών μας στις περιοχές αυτές, ενώ ο εντοπισμός του τρίτου δράστη στο κέντρο της Αθήνας, ολοκλήρωσε τις έρευνές μας για την αναζήτηση των υπαιτίων του εγκλήματος».

Να θυμίσουμε ότι οι δύο Πακιστανοί 17 και 25 ετών συνελήφθησαν στην Ειδομένη, ενώ προετοίμαζαν τη διαφυγή τους στο εξωτερικών, ενώ ο 28χρονος Ιρακινός συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας. Όσον αφορά το ποινικό παρελθόν των δραστών, προκύπτει ότι έχουν κατηγορηθεί για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ληστείας, παράβασης του νόμου «περί όπλων», για παράνομη είσοδο στη χώρα και κλοπή, ενώ στον έναν από τους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Η έρευνα συνεχίζεται ως προς την εξέταση συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε, ότι το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκε στη ΓΑΔΑ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, για να δώσει συγχαρητήρια στους αστυνομικούς του ΥΔΕΖΙ που διεξήγαγαν την έρευνα και συνέλαβαν τους τρεις αλλοδαπούς.

Νεότερη Παλαιότερη