Για μπάνιο στην Χαλκιδική, στους...καταρράκτες !!!!

Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος που όπως υποστηρίζουν όσοι την επισκέπτονται αλλά και οι κάτοικοί της, τα συνδυάζει όλα. Αποτελεί για τον επισκέπτη έναν ολοκληρωμένο προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να σημαίνει πως δεν παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον ολόκληρο το χρόνο. 

Για να θαυμάσετε αυτό το τοπίο από κοντά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο που ενώνει την Ολυμπιάδα με την Βαρβάρα. 

Όταν περάσετε τις πέντε βρύσες ( Κρασονέρι ) θα δείτε ταμπέλα που σας οδηγεί στον προορισμό σας μέσω ενός χωματόδρομου που απαιτεί σχετική προσοχή. Δεν μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας ακριβώς στους καταρράκτες, αλλά πρέπει να το αφήσετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κοντά. Από εκεί θα περπατήσετε μέσα στο πανέμορφο τοπίο για 5 με 10 λεπτά. Υπάρχουν ξύλινα γεφυράκια που θα σας βοηθήσουν να μην δυσκολευτείτε και να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την εκδρομή στην φύση.
Ο προορισμός αυτός αποτελεί ιδανική πρόταση διακοπών για οικογένειες με παιδιά αλλά και για οποιονδήποτε άλλο θέλει να ηρεμήσει και να βρεθεί σε ένα τοπίο απόλυτα φυσικό και διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει. Αποτελεί επιπλέον ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες και περιπατητές.  Η βλάστηση του δάσους περιλαμβάνει κυρίως ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές και  άγριες φουντουκιές.







Η Ολυμπιάδα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα, στο Δήμο Αριστοτέλη.
Η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Υπάρχει υποδομή κατάλληλη για τουρίστες, ξενοδοχεία, κάμπινγκ και παραλίες. Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, και το ομώνυμο μεταλλείο.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1923 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας,την πατρίδα του Μενέλαου Λουντέμη. 
Αναφορικά με την ονομασία του οικισμού, η παράδοση αναφέρει πως οφείλεται στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εξοριστεί στα αρχαία Στάγειρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς) ως τόπο εξορίας της Ολυμπιάδας.

Στην Ολυμπιάδα βρίσκεται το άγαλμα του Αριστοτέλη καθώς ο οικισμός βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πατρίδα του, τα αρχαία Στάγειρα. 
Επίσης έχει ανεγερθεί και η προτομή του Μενέλαου Λουντέμη καθώς οι Μικρασιάτες που δημιούργησαν την Ολυμπιάδα αποτελούσαν συμπατριώτες του σημαντικού λογοτέχνη, από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας.
Αν βρεθείτε εκεί, μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό της Βαρβάρας στο οποίο θα ενθουσιαστείτε τόσο από τους φιλόξενους και προσιτούς κατοίκους του,αλλά και από την παραδοσιακή και αναλλοίωτη αρχιτεκτονική του με καλντερίμια, σοκάκια και παλιές εκκλησίες. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του χωριού. Μην ξεχάσετε να γευτείτε παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζονται από τις γυναίκες του χωριού, χυλοπίτες και τραχανά.
Νεότερη Παλαιότερη