Αστροναύτες-δικηγόρους, προσλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο!!!

Ερωτήματα προκαλεί η προκήρυξη θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) τόσο ως προς τα απαραίτητα απαιτούμενα προσόντα, όσο και αναφορικά με την αξιολόγηση προσόντων και τη μοριοδότηση, με τη συνέντευξη να… εκτοξεύει τον εκάστοτε υποψήφιο!

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο ΕΛΔΟ αναζητεί νομικό επιστήμονα, στα απαραίτητα προσόντα του οποίου, σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης, εκτός από πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό στο δίκαιο του Διαστήματος, περιλαμβάνεται η «συμμετοχή σε δύο τουλάχιστον πιστοποιημένες διαστημικές αποστολές για τουλάχιστον δύο έτη ή σε μία πιστοποιημένη διαστημική αποστολή για τουλάχιστον τρία έτη».

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τον πίνακα αξιολόγησης προσόντων, ενώ το πτυχίο βαθμολογείται με δύο μόρια (και μέχρι πέντε ανάλογα τους βαθμούς) και το μεταπτυχιακό με πέντε μόρια, η συμμετοχή σε διαστημικές αποστολές βαθμολογείται με 10 μόρια, ενώ η συνέντευξη για την αξιολόγηση της κατανόησης της εργασίας και της προσωπικότητας του υποψηφίου βαθμολογείται με... 40 μόρια (ανώτατη συνολική βαθμολογία 100 μόρια).

Ο ΕΛΔΟ προκήρυξε την πλήρωση συνολικά 10 θέσεων επιστημονικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικός μικροδορυφόρων, διαστημικό Δίκαιο, εφαρμογές τηλεπισκόπησης και δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης, διαστημικά συστήματα δεδομένων, εξερεύνηση Διαστήματος, διαστημική ρομποτική και αυτοματισμοί, δορυφορικές κατασκευές και μηχανική υλικών, μηχανικός δορυφορικών επικοινωνιών και ηλεκτρονικών, αστροναυπηγός μηχανικός, οικονομικά Διαστήματος). 

Για όλες κρίνεται απαραίτητη η προηγούμενη συμμετοχή σε διαστημικές αποστολές, που βαθμολογείται με έως 10 μόρια. Σε όλες τις θέσεις, η συνέντευξη έχει τον πρωταρχικό ρόλο, με 40 μόρια. Καταληκτική ημερομηνία για τη στελέχωση των θέσεων είναι η 14η Σεπτεμβρίου 2018.

«Ουδείς από τους έγκριτους συναδέλφους μου νομικούς, Ελληνες και ξένους, που ασχολούνται με το Δίκαιο του Διαστήματος, δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα προσόντα της προκήρυξης, αφού ουδείς από όσο γνωρίζω δεν έχει συμμετάσχει σε διαστημική αποστολή», λέει στην «Καθημερινή» ο λέκτορας Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής), Γιώργος Κυριακόπουλος, ο άνθρωπος που «καλλιέργησε» το διαστημικό Δίκαιο στην Ελλάδα και είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι διδάσκεται ως ξεχωριστό μάθημα. «Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτό το κριτήριο για αξιολόγηση θέσης νομικού συμβούλου σε διαστημικά θέματα. Τι ακριβώς σημαίνει; Να έχω πετάξει; Να έχω μπει σε διαστημικό λεωφορείο; Να έχω πάει αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Πολύ θα το ήθελα, αλλά δεν το έχω κάνει. Αρα, με αυτήν τη λογική, εγώ δεν θα συγκέντρωνα τα τυπικά προσόντα της θέσης;». Σημειώνεται ότι ο κ. Κυριακόπουλος εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνή fora που έχουν σχέση με το Διάστημα και τον εναέριο χώρο (ΙCAO, COSPAS-SARSAT), συμμετέχει στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος, ενώ επιβλέπει εδώ και χρόνια ομάδες φοιτητών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, στον οποίο η Νομική Σχολή Αθηνών μετρά σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις.


Μοριοδότηση προσόντων
Για το θέμα της μοριοδότησης των προσόντων ο κ. Κυριακόπουλος λέει: «Θέλω να λειτουργώ καλόπιστα. Εγώ θα ήθελα οι τίτλοι σπουδών να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή από τη συνέντευξη στην τελική κρίση, καθώς η συνέντευξη αποτελεί έναν υποκειμενικό παράγοντα. Προτού ψηφιστεί ο νόμος για την ίδρυση του ΕΛΔΟ, με είχαν καλέσει στη Βουλή. Είχα πει ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα εθνικής σημασίας, γι’ αυτό πρέπει να υλοποιηθεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Διότι, αν αυτό δεν συμβεί, θα πρόκειται για καρικατούρα. Προφανώς εξακολουθώ να πιστεύω το ίδιο και σήμερα».Πηγή: Kathimerini.gr
Νεότερη Παλαιότερη