Η απολογία του πρώην Υπουργού, που κατηγορείται ως ..τοκογλύφος !!!

«Δεν πήρα χρήματα από παράνομες δραστηριότητες, δεν είμαι τοκογλύφος»
Ο πρώην υφυπουργού Εθνικής Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
«Ουδέποτε εισέπραξα χρήματα από παράνομη δραστηριότητα» τόνισε ο πρώην υφυπουργού Εθνικής Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για το «τοκογλυφικό αντάλλαγμα του 10%».

Ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο ο Γιάννης Ανθόπουλος, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη αλλά και να εμφανίζεται να μεσολάβησε, κατά την τριετία 2002 ως το 2005, σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού.

Σύμφωνα πάντα με την δικογραφία η εταιρεία καπνού της Οδέττη Πετρίδη εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή της αγοράς.

Όμως, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για το Γιάννη Ανθόπουλο το οποίο συνολικά αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ παράλληλα οι επίμαχες πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Κατά την απολογία του ο Γιάννης Ανθόπουλος υποστήριξε ότι ουδέποτε εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδου, αλλά και ένα δάνειο συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ το οποίο -όπως υποστήριξε – δεν το ήθελε αλλά εκείνη επέμεινε πολύ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πριν το 2004 απλά πήγαινα μαζί της σε συναντήσεις. Ήμουν η ασπίδα της, ένιωθε ασφάλεια. Πήγαινα ως «γλάστρα».

Ήθελε διπλά της τον υπουργό, το βουλευτή για να ενισχύσει το κύρος της για τη σταδιακή αύξηση των συναλλαγών της. Αφού έπαψα να είμαι βουλευτής, το 2004 έγινε ο επικεφαλής της δικηγορικής της ομάδας» και πρόσθεσε ότι «όλα έβαιναν μια χαρά» μέχρι το 2005 όταν η καταγγέλλουσα καπνέμπορος ανέφερε ότι είχε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσε να αποπληρώσει διάφορες επιταγές.

Ξαφνικά, ανέφερε ο Γιάννης Ανθόπουλος, μου είπε ότι δεν θα πληρώσει δεκάρα, χωρίς να μου δώσει κάποια άλλη εξήγηση.

Αναλυτικότερα, μεταξύ του προέδρου και του κατηγορούμενου υπήρξε η εξής στιχομυθία:


 • Πρόεδρος: γιατί το πήρατε προσωπικά; Δικηγόρος ήσασταν. Ο,τι σας έλεγε ο εντολέας σας κάνατε.
 • Κατηγ: Είναι θέμα τιμής. Παραιτήθηκα αμέσως γιατί με εκμεταλλεύθηκε. Ήταν το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ο Τσουκαλίδης (συγκατηγορούμενος) εύλογο ήταν ότι θεώρησε πως τη βοήθησα να τον κοροϊδέψω. Ντράπηκα...
 • Πρόεδρος: Σαν πολύ προσωπικά το είχατε πάρει. Νομικός σύμβουλος ήσασταν.
 • Κατηγ: Έχω το καθήκον της αλήθειας...
 • Πρ: Τι σχέση έχει; Βλέπω μια προσωπική εμπλοκή. Καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια του δικηγόρου επειδή είναι ο εντολέας μπαταξής;
 • Κατηγ: Έχω ευαισθησία. Την είχα πάντα. Στο δικό μου το λόγο στηριζόντουσαν όλα.


Το δάνειο των 650.000 ευρώ
Ακόμη, ο Γιάννης Ανθόπουλος αναφέρθηκε σε δάνειο που έλαβε το 2003 από την Οδέττη Πετρίδου, συνολικού ύψος 650.000 ευρώ, για την αγορά και κατασκευή σπιτιού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με πίεσε η Πετρίδου, λέγοντας «εγώ είμαι εδώ».
Έτσι, πήρα ένα τραπεζικό δάνειο 200.000 και εκείνη προσφέρθηκε αρχικά να του δώσει 50.000 σα δώρο. Της απάντησα «όχι», αλλά εκείνη επέμενε.
Το αμέσως επόμενο διάστημα χρειάστηκα να πάρω και άλλο δάνειο, αλλά πάλι μου είπε ότι θα μου τα δώσει εκείνη.
Την επόμενη μέρα «είχα στο λογαριασμό μου 44.100 ευρώ» είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα χρήματα δόθηκαν, άτοκα με εξόφληση το 2007.


Επίησης, ανέφερε ότι επέμενε να βάλει τα «καλύτερα υλικά» κι έτσι «ο προϋπολογισμός βγήκε μεγάλος, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει για ένα διαμέρισμα».


Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του δικαστηρίου ερώτησε τον Γιάννη Ανθόπουλο, «ποιός ήταν ο δανειστής δεν καταλαβαίνω» για να λάβει την απάντηση:


 • «Η συμφωνία έγινε με την Οδέττη Πετρίδου ως πρόσωπο, αλλά αυτή κατέθετε τα χρήματα από όποια εταιρεία ήθελε. Συμφωνήθηκε να εξοφληθεί το ποσό από αρχές του 2007, γιατί νωρίτερα είχα ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η συμφωνία αποπληρωμής έγινε το 2005, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα επέστρεφα με 7.000 ευρώ το μήνα.
 • Πρ: Πού είναι η αμοιβή σας όμως; Δεν πληρωθήκατε για τις δικηγορικές σας υπηρεσίες.
 • Κατηγ: Ήταν άκομψο να της ζητήσω χρήματα για τις υπηρεσίες μου, ενώ δεν πλήρωνα για τα δάνεια...
 • Πρ: Τι σχέση έχει αυτό;
 • Κατηγ: Θα τα συμψηφίζαμε κάποια στιγμή.


Υπενθυμίζεται ότι πλέον τω κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο πρώην υφυπουργός, οι εκπρόσωποι της Namaco αντιμετωπίζουν τις πράξεις της τοκογλυφίας από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Τέλος, στην υπόθεση αυτή και συγκεκριμένα στον επανέλεγχο του προστίμου ύψους 78 εκατ. ευρώ, στη Namaco (μετέπειτα Gennet) είχε εμπλακεί και η πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαϊδου, η οποία απαλλάχθηκε με βούλευμα από την κατηγορία της απιστίας.
Νεότερη Παλαιότερη