Νέο, Παγκόσμιο αυτήν την φορά ρεζιλίκι για την χώρα μας

Στις ομιλίες του κ.Τσίπρα και των υπουργών του, η χώρα βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία. Στις διεθνείς εκθέσεις καταγράφεται εντελώς το αντίθετο. Αντί η Ελλάδα να κάνει βήματα προς τα εμπρός, χάνει διαρκώς έδαφος. 
Τελευταία στις χώρες του «Δυτικού Κόσμου» η Ελλάδα στη λίστα του ινστιτούτου Fraser
- Η χώρα μας βρίσκεται 90 θέσεις κάτω από την Κύπρο, 88 θέσεις κάτω από τη Ρουμανία και 74 κάτω από την Αλβανία
Τελευταία στην κατάταξη ανάμεσα στις Ανεπτυγμένες χώρες ή στις Ευρωπαϊκές ή στις χώρες του «Δυτικού Κόσμου» (όπως και αν το εξετάσει κανείς) φιγουράρει η Ελλάδα, ως προς του δείκτες οικονομικής Ελευθερίας. Με βάση τις αναλύσεις περισσοτέρων από 6.680 «think tanks» του κόσμου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση για το 2016, ανάμεσα σε 162 χωρες του πλανήτη.

Η μελέτη «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» ξεκίνησε να διεξάγεται το 1986 από το ινστιτούτο Fraser του Καναδά και στην Ελλάδα παρουσιάζεται για 3η συνεχή χρονιά από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – ΚΕΦΙΜ. Όπως σχολιάζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, «την ώρα που κάποιοι κυνηγούν τον "μπαμπούλα" του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης».

Για την ακρίβεια, πέφτοντας στη 108η θέση, η Ελλάδα είναι πολύ πιο κάτω από την Κύπρο (18η θέση), τη Ρουμανία (20η), την Αλβανία (34η) ή και την Τουρκία ακόμη (86η). Η Ελλάδα το 2014 ήταν στην 88η θέση, αλλά το 2015 έπεσε στην 111η (capital controls) και το 2016 ανέβηκε τρεις θέσεις. Τελευταία και φέτος κατατάσσεται η Βενεζουέλα, ως 162η από τις 162 χώρες.


 Επειδή, όλα αυτά δεν είναι αριθμοί χωρίς σημασία, αλλά οι διεθνείς επενδυτές έχουν την “κακή συνήθεια” να διαβάζουν τις εκθέσεις αξιόπιστων θεσμών αντί να ακούνε τις υποσχέσεις και τα “λόγια του αέρα” των Κυβερνητικών στελεχών, με τέτοιες επιδόσεις μην περιμένουμε επενδυτές. Δίχως μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση, στη φορολογία, στη δικαιοσύνη, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να μένει ουραγός.

Νεότερη Παλαιότερη