Θεσσαλονίκη : Λουκέτο βάζει άλλη μια ιστορική επιχείρηση


Τελικά δεν αποφεύχθηκε η δυσμενής εξέλιξη, για την οποία το Ιatronet.gr είχε σχετικό ρεπορτάζ μέσα στο καλοκαίρι και στα τέλη Ιουλίου, η ιδιωτική κλινική Αγ. Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη έκλεισε οριστικά τις πόρτες της, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Αν και παλιά μονάδα στον χώρο της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας περίθαλψης δεν μπόρεσε να αντέξει τον "στραγγαλιστικό" προϋπολογισμό αδυνατώντας οι ιδιοκτήτες να καλύψουν τα πραγματικά κόστη λειτουργίας της.

 Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κλινική ήταν παθολογική με 84 κλίνες. Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, μας ανέφερε ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουν αναστείλει την λειτουργία τους 5 ιδιωτικές κλινικές και συγκεκριμένα από μία νευρολογική, ψυχιατρική, μαιευτική,γενική και παθολογική.

Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή μας βρισκόμαστε στην αρχή των λουκέτων που αναμένεται να διπλασιαστούν το προσεχές διάστημα για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας -ΕΚΠΥ και τις δυσμενές αλλαγές που έρχεται να επιβάλλει στον κλάδο της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας περίθαλψης και ο δεύτερος λόγος απορρέει από τον χαμηλό προϋπολογισμό , ο οποίος δεν καλύπτει ούτε το μισό των εξόδων της λειτουργίας που έχει μία ιδιωτική κλινική.

 Για παράδειγμα το μηνιαίο κόστος μιας κλινικής 80 κλινών κυμαίνεται από 300-400.000 ευρώ και αφορά ως επί το πλείστον εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, αμοιβές γιατρών, αγορά φαρμάκων, οξυγόνο και ΔΕΚΟ. Την ίδια στιγμή καλά κρατούν και τα λουκέτα στην πρωτεύουσα.

 Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν φθάσει τα 35 και άρα εν λειτουργία ιδιωτικές κλινικές είναι πια 100, εκ των οποίων οι 35 ανήκουν σε ομίλους και οι υπόλοιπες είναι αυτόνομες μονάδες.

 Παράλληλα, λουκέτα σημειώνονται και στον κλάδο των ψυχιατρικών ιδιωτικών κλινικών, που αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία μονάδων φθάνοντας σήμερα τις 42, όταν προ του 2010 ήταν 45. 
Νεότερη Παλαιότερη