Θεσσαλονίκη : Ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ προς τους πολίτες

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία στη Δ. Θεσ/νικη
"Περιμένουμε να πάρουμε επίσημα τα πρώτα ευρήματα της έρευνας" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής Διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης του ομίλου των ΕΛΠΕ, Χριστόφορος Αντώτσιος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση σήμερα των στοιχείων της ενδιάμεσης έκθεσης αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που εκπονείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο Όμιλος, όπως είπε ο κ. Αντώτσιος, αναμένει να πάρει "επίσημα τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που έχει γίνει", ωστόσο από όσα έγιναν γνωστά ως τώρα "δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία".

Συγκεκριμένα ο κ. Αντώτσιος ανέφερε: "Δεν έχουμε πάρει τίποτε μέχρι τώρα. Έχουμε κάνει γραπτό αίτημα και περιμένουμε να πάρουμε τα πρώτα ευρήματα. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε χρηματοδοτήσει την έρευνα και θα θέλαμε να γίνουμε κοινωνοί αυτών των ευρημάτων. Από ό,τι ακούσαμε από τον Τύπο, γιατί ουσιαστικά εκεί πέρα βασιζόμαστε, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. 
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Παραμένουμε αρωγοί στις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Περιμένουμε τα πρώτα ευρήματα και την ολοκληρωτική μελέτη για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και να δούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις".

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ
Στο ίδιο μήκος κύματος, τα Ελληνικά Πετρέλαια εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται: "Αναμένουμε να λάβουμε και επισήμως γνώση, όπως έχουμε ήδη ζητήσει εγγράφως, για το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας που διενεργήθηκε, καθώς και την ολοκλήρωση της μελέτης, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και οι πιθανές λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι, ο Όμιλος ΕΛΠΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό με τον οποίο πραγματοποιείται η παρούσα έρευνα. Από τα πρώτα ευρήματα των μετρήσεων που γνωστοποιήθηκαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. 
Παραμένουμε αρωγοί στις προσπάθειες των τοπικών κοινωνικών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, συμβάλλοντας στη διαρκή ανάπτυξη και στη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής".

Παράλληλα, ο Όμιλος δηλώνει ότι "η συνεχής μείωση των αέριων εκπομπών του και η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, αποτελεί διαρκή και αταλάντευτο στόχο".

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το θέμα στην έδρα της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι έχουν συλλεχθεί 171 δείγματα αέρα και ταυτοποιήθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν 55 οσμηρές χημικές ενώσεις. 

Η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά, διευκρίνισε ότι στις 55 αυτές ενώσεις περιλαμβάνονται οκτώ μερκαπτάνες (που είναι οι ενώσεις που έχουν την πιο έντονη οσμή και γίνονται πιο άμεσα αντιληπτές στην όσφρηση), πέντε θειοφαίνια, επτά σουλφίδια, 22 αρωματικά και 13 αλδεϋδες.
Από τα 171 δείγματα αέρα που ελήφθησαν, τα 140 συλλέχθηκαν στο πλαίσιο των τακτικών δειγματοληψιών και τα 31 μετά από ειδοποιήσεις από την Κίνηση Πολιτών του Κορδελιού.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις που έγιναν σε τρία σημεία στο Κορδελιό, σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης καθώς και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής η κ. Σαμαρά επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι "η δυσοσμία της περιοχής δεν σχετίζεται με πιθανές διαρροές φυσικού αερίου" και σημείωσε ότι τρία είδη μερκαπτανών (ethyl mercaptan, 1-propyl-mercaptan και sec-butyl mercaptan) "βρέθηκαν να υπερβαίνουν κατά πολύ το κατώφλι οσμής, γεγονός που δικαιολογεί και τα συχνά παράπονα των κατοίκων του Κορδελιού για δυσοσμία".

Επίσης οι συγκεντρώσεις των μερκαπτανών και των υπολοίπων δύσοσμων ενώσεων βρέθηκαν να είναι σημαντικά υψηλότερες στο Κορδελιό, από ότι σε άλλα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης ενώ στις μετρήσεις που έγιναν στα ΕΛΠΕ "ανιχνεύτηκαν όλες οι οσμηρές ενώσεις που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία αποτελούν συνήθεις εκπομπές διυλιστηρίων" και "οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν υπερδεκαπλάσιες από εκείνες που παρατηρήθηκαν την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα στα τρία σημεία δειγματοληψίας στο Κορδελιό". 

Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις μερκαπτανών βρέθηκαν στη δεξαμενή μερκαπτανών και στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης. "Στην Πετρογκάζ μετρήθηκαν χαμηλές συγκεντρώσεις μερκαπτανών", πρόσθεσε η κ. Σαμαρά και έκανε λόγο για "χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές που μετρήθηκαν την ίδια ώρα στις τρεις θέσεις δειγματοληψίας στο Κορδελιό".
"Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα η διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων του διυλιστηρίου, κυρίως η αφυδάτωση της λάσπης αλλά και η μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων του διυλιστηρίου, να αποτελούν πηγές δυσοσμίας για τη γύρω περιοχή" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι "οι ενώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων χημικών ενώσεων", "δεν συσσωρεύονται στον οργανισμό και δεν μπορούν να προκαλέσουν κάτι σε βάθος χρόνου για αυτό και δεν είναι ρύποι που παρακολουθούνται από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης", "για δύο από αυτές τις ενώσεις υπάρχουν όρια για εργασιακούς χώρους", "επίσης δεν είναι τοξικές και ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης στη βιομηχανία των τροφίμων αλλά είναι ισχυρά ερεθιστικά του αναπνευστικού συστήματος", ενώ "προκαλούν συμπτώματα αναπνευστικά σε αυτούς που εκτίθενται και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής".

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια καταθέτει προτάσεις γα την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος στις οποίες περιλαμβάνονται η "τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και η αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την πλήρη δέσμευση, απαγωγή και καταστροφή των αερίων εκπομπών από τη μονάδα αφυδάτωσης της ελαιώδους λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και τον βιολογικό καθαρισμάτων των ΕΛΠΕ". Προτείνεται, επίσης η απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή και ζητείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει υπόψη τα σχετικά στοιχεία.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας ταλαιπωρεί τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1980, τόνισε ότι η Περιφέρεια έλαβε την πρωτοβουλία για την διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος ενώ έστειλε τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος την εισαγγελία αλλά και τα ΕΛΠΕ για τα οποία είπε ότι "έχουν κάθε διάθεση να συνεργαστούν".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη