Απάτη με προϊόντα στο ίντερνετ : Μεγάλη Αστυνομική επιχείρηση, στην Β. Ελλάδα

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην παραγωγή και διάθεση απομιμητικών προϊόντων ένδυσης και υπόδησης.

Για την υπόθεση, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, συνελήφθησαν σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δυο διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτες και τη νομοθεσία για τη ρύθμιση αγοράς προϊόντων.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2015, συντόνιζαν όλα τα επιμέρους στάδια παράγωγης και διάθεσης απομιμητικών προϊόντων, επώνυμων εταιριών, με σκοπό την αποκόμιση κέρδους από την πώληση τους, κυρίως μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, προκειμένου να προσδίδουν κάλυψη και νομιμοφάνεια στις ενέργειές τους, λειτουργούσαν εταιρείες που είχαν συστήσει με αντικείμενο την εμπορία ρούχων, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την παραγωγή των απομιμητικών προϊόντων, την εύρυθμη λειτουργία των χώρων, τη λήψη των παραγγελιών, την προετοιμασία των δεμάτων που έπρεπε να αποσταλούν καθώς και τη λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.

Η παραγγελία των προϊόντων πραγματοποιούνταν κατόπιν μηνύματος του ενδιαφερόμενου αγοραστή στις ιστοσελίδες που διέθετε η εγκληματική οργάνωση και ακολουθούσε αποστολή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με μέθοδο πληρωμής την αντικαταβολή.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε χώρους της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (2.062) απομιμητικά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης επώνυμων εταιρειών,
  • (11.645) στάμπες επώνυμων εταιρειών ,
  • (145) στάμπες με λογότυπο,
  • (3) πρέσες θερμομεταφοράς, εκ των οποίων η μία για καπέλα,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, (6) κεντρικές μονάδες, (5) οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή, (5) πληκτρολόγια και (3) ποντίκια ηλεκτρονικού υπολογιστή,
  • διάφορα σύνεργα απαραίτητα για την πλαστογράφηση σημάτων και την παραγωγή των απομιμητικών ειδών,
  • το χρηματικό ποσό των (3000) ευρώ,
  • Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο 
  • πλήθος εγγράφων, παραστατικών και χειρόγραφων σημειώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πραγματογνωμόνων, η ζημία που υπέστησαν οι νόμιμες εταιρείες υπερβαίνει τις (286.730) ευρώ.Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν σήμερα (24-10-2018) στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Νεότερη Παλαιότερη