Θεσσαλονίκη: Απόβαση 2.000 Τούρκων

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στην τελετή μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Είναι μια ξεχωριστή για τους Τούρκους, καθώς συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του θεμελιωτή της τουρκικής δημοκρατίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ημέρα που ο Κεμάλ έφυγε από τη ζωή. Πρόκειται δε για μια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη της Τουρκίας αλλά και εκτός αυτής, όπου υπάρχουν ισχυρές τουρκικές κοινότητες.

Στο Προξενείο σήμερα συμμετείχαν τόσο Τούρκοι που ζουν στην πόλη όσο και τουρίστες. Σε αυτή την εμβληματική μέρα για τους Τούρκους, η Θεσσαλονίκη αποκτά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη θέση, λόγω του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ το 1881. Πολλοί τουρίστες συνδυάζουν την ημέρα αυτή και με τις διακοπές τους.

Σε ό,τι αφορά το τελετουργικό, υπάρχει η τελετή μνήμης και είθισται κατόπιν να πραγματοποιείται και μια περιήγηση στους χώρους του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ που βρίσκεται πίσω από το τουρκικό προξενείο.
Νεότερη Παλαιότερη