«Πάλεψα με τα ναρκωτικά, έπινα δύο μπουκάλια ουίσκι την ημέρα»

«Κάπνιζα πέντε πακέτα τσιγάρα κι έπινα δύο μπουκάλια ουίσκι την ημέρα»
Λευτέρης Βαζαίος: «Κάπνιζα πέντε πακέτα τσιγάρα κι έπινα δύο μπουκάλια ουίσκι την ημέρα»
Έχω κόψει τα ναρκωτικά εδώ και 10 χρόνια ‑ Έδωσα μάχη με το αλκοόλ

«Επέστρεψα στο τραγούδι και είμαι καθαρός». 
Με αυτά τα λόγια ο Λευτέρης Βαζαίος, ο τραγουδιστής που απογείωσε το νησιώτικο τραγούδι την προηγούμενη δεκαετία, μίλησε στην Espresso και την δημοσιογράφο Κλάρα Ασημακοπούλου για τη μάχη που έδωσε να κόψει τα ναρκωτικά, αλλά κυρίως πώς πάλεψε με το τέρας του αλκοολισμού.

Η αφορμή δόθηκε λίγους μήνες πριν, όταν είχε ένα ατύχημα εξαιτίας του ποτού!
«Έχασα τις αισθήσεις μου κι έπεσα, με αποτέλεσμα να σπάσω τον ώμο μου» μας εξηγεί και συνεχίζει διαψεύδοντας τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για σοβαρά προβλήματα υγείας. «Όσοι έγραψαν σαχλαμάρες για την υγεία μου δεν με πήραν τηλέφωνο να ενημερωθούν! Τώρα είμαι καλά, όμως το ατύχημα αυτό στάθηκε η αφορμή για να κόψω το αλκοόλ!»

Ο Αμοργιανός καλλιτέχνης δεν διστάζει να παραδεχτεί πως συμβουλεύτηκε ειδικό προκειμένου να τον βοηθήσει στον δύσκολο δρόμο της απεξάρτησης.

«Όλα αυτά τα θυμάμαι και δεν τα θυμάμαι… Ξεκίνησα με το αλκοόλ λίγο αφότου μπήκα στη νύχτα και στο τραγούδι. Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο που δουλεύει νύχτα να μείνει μακριά από αυτά. Τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα πρέπει να προσέχουν! Μετά το αλκοόλ ήρθαν και τα υπόλοιπα… Ωστόσο, έχω κόψει εντελώς τα ναρκωτικά εδώ και δέκα χρόνια!» αποκαλύπτει και εξηγεί πώς τα κατάφερε να βγει νικητής: «Μόνος μου τα έκοψα! Με τη δύναμη της ψυχής μου! Δεν μπήκα σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης».

Αναφερόμενος στο παρελθόν, μιλά και για τη σχέση που έχει σήμερα με τον πάλαι ποτέ φίλο και συνεργάτη του Ματθαίο Γιαννούλη. «Δεν μιλάμε, αλλά δεν του κρατώ κακία! Δεν είμαι αρνητικός να συνεργαστούμε πάλι, όμως δεν έχω σκεφτεί να τον προσεγγίσω».
Όσα είπε σε πρόσφατη  συνέντευξή του
Ο Λευτέρης Βαζαίος άνοιξε την καρδιά του στο περιοδικό Λοιπόν και μίλησε στη Ρενέ Σαραντινού για τη μεγάλη απόφαση να κόψει τις εξαρτήσεις που είχαν μπει στη ζωή του.

Πότε συμβιβάστηκες με τη ζωή;
Υπάρχουν καταστάσεις που σε κάνουν να επαναπροσδιοριστείς.
Σε ποιες καταστάσεις αναφέρεσαι; Ναι υπάρχουν εξαρτήσεις ή να εξαρτιέσαι από ανθρώπους. Το δυνατό σημείο είναι να μπορείς να κρατηθείς και να ξεκινήσεις ξανά τη ζωή σου. Οι εξαρτήσεις μου είχαν να κάνουν με ουσίες, αλλά και με ανθρώπους, τα οποία πια είναι παρελθόν.

Μίλησε μου για αυτό… 
Μάγκας είναι αυτός που το σταματάει και όχι αυτός που το ξεκινάει. Εγώ είμαι στη… μαγκιά που το σταματάει. μιλάω για ουσίες, αλκοόλ… Σε αυτό με βοήθησαν άνθρωποι που με αγαπάνε.

Ποιοι ήταν δίπλα σου στην απεξάρτησή σου από τις ουσίες και το αλκοόλ που αναφέρεις; 
Η σύντροφος μου, οι καλοί μου φίλοι, που φανήκανε στα δύσκολα, η οικογένεια μου, αλλά βασικά εγώ. Θέλει δύναμη ψυχής.

Η κόρη σου ήταν σύμμαχος σε αυτό; 
Εντελώς, συζήτησα με την κόρη μου πράγματα, της το υποσχέθηκα και τηρώ ό,τι της είπα.

Έπαιξε ρόλο ώστε να σου σηκώσει «χειρόφρενο» στις ουσίες και στο αλκοόλ; 
Βέβαια, έπαιξε ρόλο η κόρη μου, όπως και η σύντροφος μου, η οικογένεια μου… γονείς δυστυχώς δεν έχω.

Πώς είναι η ζωή σου τώρα, μετά από όλο αυτό που πέρασες; 
Ήξερα ότι κάπου υπάρχει η μέρα, υπάρχει ο ήλιος, δεν το έβαλα κάτω, επαναπροσδιορίστηκα. Στο χωριό μου λέμε: «Μαζεύω τα πρόβατα», το λένε οι τσοπάνηδες.

Πόσο χρόνο σου πήρε η διαδικασία μετάβασης για να τα κόψεις όλα αυτά; 
Στο μυαλό μου δεν μου πήρε καθόλου χρόνο. Ήταν δύσκολο, αλλά όταν βλέπεις μετά το αποτέλεσμα, σημαίνει ότι το πέρασες.

Θέλει συνεχή παρακολούθηση; 
Όχι, είναι μια απόφαση της στιγμής.

Τώρα βλέπεις ουσίες, αλκοόλ και γυρίζεις εύκολα την πλάτη; 
Ναι, γιατί ξέρω ότι είναι όλα στο κεφάλι και ξεκινάνε από εμένα, αν νομίζω ότι θα μου δώσει ενέργεια αυτό το πράγμα.

Πλήγωσες ανθρώπους στη φάση που βρισκόσουν τότε; 
Υπήρξαν άνθρωποι που σου γύρισαν την πλάτη; Δεν ξέρεις που βρίσκεσαι όταν είσαι στη φάση αυτή. Τώρα βρήκα τον εαυτό μου και θέλω να το κρατήσω αυτό. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι χάρηκαν που έγινα καλά, που είμαι καλά τώρα, και άλλοι που δεν το είδαν και τόσο καλά, δεν ξέρω γιατί, δεν με αφορά. Έχω κόψει και το τσιγάρο, καπνίζω ηλεκτρονικό και αισθάνομαι καλύτερα. Κάπνιζα 5 πακέτα τσιγάρα την ημέρα κι έπινα δύο μπουκάλια ουίσκι την ημέρα. Όταν κουβέντιασα ανοιχτά για το τι μου συμβαίνει , μου σύστησαν κλινικές απεξάρτησης. Δεν μπήκα σε κλινική απεξάρτησης, το έκανα μόνος μου με τη Λένα, τη σύντροφο μου και με μια πολύ καλή ψυχολόγο, χωρίς φάρμακα και θεραπείες, μόνο με κουβέντα. Μπορεί να σου κάνει κακό η εκκλησία, μπορεί να μη σου κάνει, είναι τι αποφασίζεις να κάνεις.

Ζήτησες τη βοήθεια του Θεού; Στον Θεό πρέπει να απευθυνόμαστε πάντα. Έχω καλές σχέσεις με το θεό. Ζήτησα τη βοήθεια της Παναγίας, ίχι όταν έφτασα στον πάτο και πριν και μετά, τώρα δηλαδή, να το κρατήσω.
Νεότερη Παλαιότερη